Det har gått nästan ett år sedan det första införandet av Butterfly trestjärniga G40+ Boll. Bollen finns tillgänglig över hela världen och får mycket beröm från både proffs och amatörer.

Butterflys försäljningschef Sebastian Rangs sammanfattar:

”Dess exceptionella kvalitet var en viktig faktor för att få acceptans bland de andra celluloidfria bollarna i professionell bordtennis samt bland amatörspelare och klubbar. Butterflys trestjärniga G40+ Boll har blivit tävlingsbollen för många klubbar sedan dess.”

 

”Och av en god anledning” skulle de flesta spelare och organisatörer instämma.

Lovord från professionella

The Butterfly Trestjärniga G40+ Boll blir mer och mer populär bland europeiska toppklubbar och internationella evenemang.

Efter JVM (2015 och 2016), beslutade franska bordtennisförbundet efter intensiv undersökning att använda G40+ bollen i den högsta ligan ”Pro-A”, för de nästkommande fyra åren. Det var också den officiella bollen vid den senaste EUROPA TOPP-16 i Antibes.

 

 

Vad gör den TRESTJÄRNIGA G40+ så speciell?

Materialtjockleken hos bollar varierar mellan olika punkter på bollen – främst vid sömmen, där bollen är tjockast och områdena precis bredvid har lite mindre tjocklek. Denna variation medför att bollens yta får ojämn hårdhet och – beroende på vilket område som får kontakt med bordsytan – ojämn studs.

 

 

Denna ojämna hårdhet, som orsakas av ojämn tjocklek är också huvudpunkten för den pågående svåra situationen för vanliga plastbollar – som innebär extremt många trasiga bollar.

Butterflys trestjärniga G40+ Ball är annorlunda. En ny tillverkningsprocess möjliggör exakt formning av syntetiskt material, vilket ger en utmärkt rund boll med jämn tjocklek . Som ett resultat av detta har de G40+ bollarna även samma hårdhet på alla punkter av bollen och en konsekvent studs – för att inte tala om hur mycket hållbarheten ökar. En jämn studs innebär en påtaglig minskning av ”lätta misstag” i varje spelares spel.

 

Att säga adjö till celluloid

Sebastian Rangs

Sebastian Rangs

Sebastian Rangs, ansvarig för distribution i Europa är nöjd med resultatet av ”Made in Germany” bollar. Han medger att bollen står inför andra utmaningar än kvalitet:

”Om vi tittar på det material som används och tillverkningsprocessen, är Butterfly G40+ Bollen inte bara en ny produkt, utan också verkligt innovativ: Dess spelegenskaper är unika och lite annorlunda än både celluloid- och plastbollar med söm. Den största utmaningen denna boll står inför är inte dess konkurrens, utan snarare förväntningarna från vissa spelare.”

Det verkar som att många amatörspelare förväntar sig att de nya bollarna ska vara på exakt samma sätt som de gamla, vilket inte är fallet. Spelare måste vara öppna för en liten justering i sitt spel. Att insistera på hur saker och ting har varit tidigare leder bara till en återvändsgränd. Professionella spelare har redan anpassat sitt spel när de snabbt blev medvetna om att celluloidbollen aldrig kommer att komma tillbaka.

 

Tung träning – MASTER QUALITY G40+

På tal om träning: För regelbunden träning och vid ”Kinaträning” kan det vara fördelaktigt att ha ett lite mer prisvärt alternativ, och då ger Butterfly alternativet: MASTER QUALITY G40+ träningsboll. När det gäller kvalitet är det liten/ingen skillnad mellan träningsbollarna och de trestjärniga tävlingsbollarna. Den lägre prissättningen är snarare ett resultat av Butterflys beslut att inte ansöka om ITTF:s godkännande av MASTER QUALITY bollen, som verkligen inte är nödvändigt för en träningsboll. När det gäller rundhet och kvalitet beter sig MASTER QUALITY bollen på samma sätt som den trestjärniga G40+ bollen.

 

Enkel och prisvärd – EASY BALL 40+

Lineupens slutprodukt av plastbollarna ”Made in Germany” är EASY BALL 40+. Den riktar sig främst till hobbyspelare som bokstavligen söker ett ”enkelt” sätt att spela bordtennis på. Dess rundhet och hållbarhet gör EASY BALL bra för nybörjare, men också för ”Kinaträning” och träning med robot.

 

 

(Översatt till svenska av Simon Arvidsson)

 

 

 

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar