När handskaksfattade spelare dominerar bordtennisen på alla kontinenter, kom en ung spelare fram med pennfattat grepp och slog sig in på top 10 I världen – Wong Chun Ting.

Klättrande på stegen: Wong Chun Ting

Wong Chun Ting

Wong Chun Ting

Under 2012 var den unge spelaren från Hongkong fortfarande kämpande för en plats i topp 200 i världen, 2014 var han redan topp 50 och besegrade välkända namn som Adrien MATTENET och Kenta Matsudaira (då rankad 17).

Efter att också upprätthållit sin prestationsnivå under 2014 gjorde den 24- åriga Wong nästa hopp upp till topp 10 (9 april, 8 juli 2016) – och har sedan dess setts som den nya stigande stjärnan i bordtennis. Han vann även Tjeckiska Öppna 2015 och tog bronsmedalj i dubbel på VM.

Vem är Wong Chun Ting?

wong-chun-ting_butterfly-advisory-staff_small

2016 Asian Cup: Jun Mizutani – Wong Chung Ting. Video – klicka för att kolla

Han är född den 7 september 1991 och är högerhänt med pennskaftsfattning som spelar ett fullskaligt offensivt spel från båda sidor och har en spektakulär spelstil. Som en modern spelare, använder han backhand på baksidan av racket och kan producera kraft och skruv där också.

Förutom styrkan i sina offensiva slag har han även ett par otroligt snabba ben och en otroligt fin teknik. Att försvara sig på Wongs attacker kan vara mycket svårt. En som kan berätta om det är Japans stjärna Jun Mizutani efter att ha förlorat mot Wong i kvartsfinalen av Asien Cup 2016.

Vad gör honom så formidabel?

Först ut det är det den otroliga backhanden som han som sagt spelar på baksidan av racketen. Den är helt i nivå med backhandslagen från legendariska spelare som Wang Hao och Xu Xin.

Å andra sidan finns det också hans förmåga att bygga och upprätthålla trycket under loop-loop rallys. Tack vare hans fotarbete kan Wong täcka de flesta slag med sin forehand, där han kan vinna de allra flesta poäng. Och med hans nivå av fysisk kondition, kan han hålla sin krävande stil fram till slutet av matchen.

Började vid nio års ålder

Wong Chun Ting Vorhand

Wong Chun Ting med en flygande forehand

Landslaget i Hongkong innehåller ett antal spelare som påbörjat sin bordtenniskarriär i Kina. Wong Chun-Ting är undantaget, han är född i Hongkong och började spela där också.

Hans karriär visar att professionella spelare inte behöver starta vid en mycket ung ålder, såsom 2, 4 eller 6 år. Wong Chun Ting, som började vid 9 års ålder tog sig ändå till toppen. Hans sena utveckling var säkert en faktor till varför han inte drog så mycket uppmärksamhet till sig före 2014 och varför framgången verkar så plötslig.

”När jag var liten, var det ett pingisbord av cement nära där vi bodde. Jag tillbringade en hel del tid där med vänner och mina föräldrar – men det var inte sport på riktigt och jag tyckte inte det var så roligt att jag skulle vilja börja spela professionellt. Den känslan började jag dock få i grundskolan när vi spelade bordtennis två gånger i veckan – då blev jag fascinerad av bordtennis. Jag bestämde mig för pennskaftsgrepp helt enkelt av komfort.”

Varför spela på båda sidor av racketen?

På frågan om hans speciella stil, tillägger Wong:

”När jag började spela bordtennis på allvar, tenderade pennskaftsspelare att använda gummi endast på forehandsidan av racket. Jag spelade också på det sättet utan att tänka så mycket på det. Det var två år senare som en anställd på en bordtennisbutik föreslog att jag skulle använda ett gummi på backhandsidan också. Jag försökte detta, mer för att jag ville testa något nytt än något annat, men jag kom snart att uppskatta denna moderna pennskaftsstill mer och mer. Om det inte hade varit för den butiksanställda – skulle det inte finnas någon Wong Chun Ting som finns idag!”

Wongn Chun Tin | Arylate Carbon | TENERGY 05

Wong Chun Ting använder en Butterfly Arylate-Carbon stomme med TENERGY 05  gummin.

Tja, åtminstone inte när det gäller världsrankingen. Även med gummi på backhandsidan, trodde få även efter tre års tid att denna unga spelare kunde klättra till toppen. Det var först vid 13 års ålder, när Wong bytte från ”En gång i veckan i 2 timmar” till regelbunden träning tre gånger/vecka.

Och även om idén med omvänd pennskaftsbackhand introducerades till honom, var han tvungen att lära sig denna teknik helt själv. I Hongkong var det helt enkelt ingen annan som utnyttjade denna stil.

Snart började förbättrad träning och ny teknik löna sig. När han var 16 flyttade Wong till att träna med juniorlandslaget i Hongkong. Trots att han var en av de mest begåvade var han ambitioner att bli en professionell spelare fortfarande långt borta.

Men snart som skulle detta förändras. Ungefär som hans plötsliga inspiration för en ny stil, ändrade Wong sitt perspektiv även på en annan punkt, vid 18 års ålder.

Rivstart till A-laget

I en nationell tävling förlorade Wong sin match till Ko Lai Chak med 0:4, som kunde förväntas i detta skede. Men hans intensiva spel och sin beslutsamhet gav Ko svårt att vinna och gjorde att de nationella tränare uppmärksammande Wong och tog med honom i landslaget i Hong Kong. Den unga stjärnan var vid den tiden knappt bland de 1000 bästa på världsrankingen, så denna inbjudan kom som en stor överraskning för honom.

TANG Peng

TANG Peng

När Wong kom med i laget hittade han en mentor – den 10 år äldre Tang Peng. Tang tog ett särskilt intresse för den unga talangen och förmedlade sin kunskap till honom. Tang offrade sin egen träningstid för att ge råd till Wong om taktik, teknik och fysik – trots att hans själv inte var pennfattare. Tang har haft förmånen att spela i det kinesiska landslaget, som gav honom insyn i träningen och tekniken för Wang Hao, vars stil liknade Wongs. Tang visade Wong på vad han hade lärt sig genom att titta på Wang Hao.

”Utan krävande ledning av Tang Peng och hans ständiga råd och handledning, skulle jag aldrig kommit dit jag är nu.”

Wong har visat sig vara värd den tid och uppmärksamhet Tang tillhandahöll. Ändå har han fötterna på jorden och är ödmjuk:

”Även om min världsranking och senaste resultat har gjort mig till nr 1 i Hong Kong, är det fortfarande Tang Peng kvar som är ryggraden i vårt landslag – allt från frågor om teknik, taktik och beslutsamhet”

Wong Chun Ting Interview

Wong Chun Ting – Interview in Japan, Summer 2016

Wong Chun Ting har nyligen besökt Butterflys huvudkontor i Japan. Vi kunde inte låta bli att fråga honom 10 frågor:

1 : Hur skulle du beskriva dig som person?

„Jag brukar vara lite blyg bland människor jag inte känner så bra. Med vänner är jag utåtriktad och vänlig.”

2 : Vad är din största styrka?

„Jag är bra på att hanterar dåliga erfarenheter snabbt”

3 : Vilken är din hittills bästa match?

„Min turneringsvinst i Tjeckiska öppna 2015. Jag spelade inte bara bra under hela turneringen utan trodde även så mycket på mig själv och min förmåga. Den turneringen gav mig mycket självförtroende.”

Yoshimura - Wong. Video

Czech Open 2015: Yoshimura – Wong. Video – klicka för att kolla

4 : Vilken är din värsta match hittills?

„I Asiatiska mästerskapen 2014 i kvartsfinalen mot Taiwan. Vi ledde med 2-0 men jag förlorade min match trots matchbollar och sedan förlorade vi hela lagmatchen.”

5 : Vilka länder gillar du mest?

„Jag har många positiva minnen från många länder. Men i matväg så älskar jag Japan, och jag skulle vilja bo i Spanien någon gång.”

6 : Vilka spelare gillar du mest?

„Jag har en mycket bra relation med Tang Peng.”

7 : Hur kom det sig att du blev så här bra?

„Jag var stöttad av HONG KONG SPORT INSTITUT – där många toppspelare är samlade. Man får tillgång till fystränare, bordtennistränare och fler resurser som hjälper spelare att utvecklas. Jag har även fått bra support av förbundet i Hong Kong, som gjorde det möjligt för mig att resa jorden runt och tävla. Och stor del av min framgång är tack vare min mentor Tang Peng.”

8 : Du har spelat för Butterfly ett bra tag nu. Hur ser du på Butterfly?

„Butterfly är ett mycket känt företag inom bordtennisen och många av de bästa spelarna i världen spelar med Butterflymaterial. Mest imponerad är jag över kvalitén på Bytterflys material.”

9 : Vad är ditt nästa mål?

„Jag vill vinna medalj på OS i lag eller singel. Sist var vi nära, det blev en fjärdeplats i lag.

10 : Vad betyder bordtennis för dig?

„Det är en väldigt stor del av mitt liv och jag har mycket att tacka för. Bordtennis förändrade mitt liv.”

 

Tack Wong!

 

(Översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar