Herrarnas World Cup 2016 I Saarbrücken spelades utan superstjärnor som Zhang Jike, Ma Long, Timo Boll och Jun Mizutani. Detta gjorde dock att det kanske blev än mer spännande matcher och flera överraskande resultat.

30013010716_58848fb26a_k

Deltagarselfie inför World Cup 2016

Spelarna ler fortfarande, men alla tävlar om en trofé. De kommande dagarna kommer dessa konkurrenter att falla bort en efter en tills det bara är en man stående. Vem tar hem bucklan? Vem kommer att skrälla?

Resultat

..och trofén går till: Fan Zhendong (CHN)

29463533424_11d302ddc4_k

Medaljörer: Fan Zhendong (CHN), Xu Xin (CHN) och Wong Chun-Ting (HKG)

I avsaknad av den olympiska-, world cup- och VM-vinnaren (alla i en person) Ma Long, Butterflystjärnorna Jun Mizutani och Timo Boll, var fältet av potentiella vinnare plötsligt vidöppen. Trots något sämre startfält fanns de kinesiska superstjärnorna och dev tog sig ända till finalen: Xu Xin och Fan Zhendong. Den senare har redan utsetts som en efterföljare till Ma Long, som och och för sig förhoppningsvis har lång tid kvar inom världseliten, men Fan anses åtminstone att vara kronprins (enligt Butterflys tränare Richard Prause). Hans prestation i Saarbrücken dominerade minst sagt. Han marscherade på genom fältet: 4-0 mot Gao Ning, 4-1 mot Jeoung Youngsik, 4-1 mot Kristian Karlsson och 4-1 mot Xu Xin i finalen. Denna match spelades på en väldigt hög nivå och den 19-åriga Fan Zhendong visade enorm mental styrka enligt Richard Prause.

”.. det var 10-6 i det tredje setet. Fan servade och Xu Xin spelade två väldigt aggressiva backhandflippar från forehand (som pennskaftspelare!), och fick två poäng direkt på dem. Fan gör, vad bara en erfaren spelare gör: tar time out. I nästa rally tar Xu återigen initiativ och spelar en snabb forehand mot Fans forehand, men den här gången är Fan redo med ett blixtsnabbt tillbakadrag och vinner setet. 3-0! Han höll dominerade matchen, var otroligt klar och stabil. Även i spända situationer kunde han alltid höja sin nivå när det krävdes.”

Se höjdpunkter från finalen här:

FAN Zhendong – XU Xin (2016 WTTC)

Fan Zhendong var blev måstare i World Cup för första gången, Xu Xin blev tvåa. Matchen om bronset, spelades mellan butterflyspelarna Wong Chun-Ting och Kristian Karlsson – och spelaren från Hongkong vann. Detta kommer som en stor framgång för Wong, som mycket väl har etablerat sig som en fast del av de 10 bästa spelarna i världen. Det var också en stor framgång för den unga svenske spelaren, som har fått uppmärksamhet för hans senaste goda resultat och denna tävling underströk hans positiva utveckling.

Kristian Karlsson: Genombrottet

30072116235_626e58e0e0_k

Kristian Karlsson orsakade mer än några överraskningar i World Cup och gav en smakprov av sin fulla potential. Som nummer 29 på världsrankingen var han definitivt inte någon favorit att vinna titeln. I själva verket, för att kunna konkurrera var han först tvungen att spela i kvalspelet. Mer så, i den första omgången var han tvungen att möta Dimitrij Ovtcharov, nummer sex i världen. Karlsson vann 4-1 även till sin egen förvåning, men framförallt en överraskning för många experter och bordtennisfans.

Richard Prause konstaterar:

Kristian gjorde verkligen en fantastisk turnering i Saarbrücken. Hans unika teknik är mycket effektiv – han kan förlita sig på e solitt serve och returspel och tar sällan steg bort från bordet. På båda sidor kan han spela mycket aggressivt, ta bollen tidigt efter studs med snabb acceleration. Eftersom hans spel är såpass riskfyllt, kan han sätta press på alla spelare i världen – som han demonstrerade mot Ovtcharov och Fan Zhendong. Mot Dima var Kristians backhand exceptionellt bra – han slår bollen rakt på, och får inte så mycket skruv på bollen, men har en enorm hastighet. Ovtcharov gillar oftast att spela ”backhand mot backhand”, men mot Kristian vann han mycket få poäng på det sättet. Dessutom är Kristian mycket skicklig på att byta från passiva till aktiva slag. Det är mycket svårt för motståndaren att gissa när attacken kommer.

Efter segern över Ovtcharov, ställdes Karlsson inför Frankrikes Simon Gauzy, som lyckades att med små marginaler besegra 30072116955_ebc7ae3e7d_kBastian Steger i föregående omgång. Matchen spelades på lika villkor och med 12-10 i den sjunde, tog svensken hem det. På så sätt hade spelaren från kvalomgången nu gått semifinal i World Cup efter att ha besegrat världens nummer 6 och 19.

Där ställdes Karlsson mot Fan Zhendong, som visade sig vara utom räckhåll för Kristian, med slutresultatet 4-1 till kinesen. Men med sin speciella teknik var Karlsson inte alls oäven utan satte ofta stor press på Fan och förvånande honom vid mer än ett par tillfällen.

29959375181_1275741e22_k

Matchen om tredjeplatsen och bronsmedaljen började bra för Karlsson. Men under matchen började hans grepp om Hongkongs Wong Chun-Ting lossas, och hans motståndare kunde etablera sig. Sådant är priset för det högrisk spel som Karlsson spelar. Med 4-1 segrade Wong, men det var ändå en stor framgång sett över hela turneringen för Karlsson, som underströk sin positiva utveckling. Vi kommer säkert att få se många fler bra prestationer av honom i framtiden…

Kristian Karlsson spelar med Butterfly KORBEL SK7 stomme med TENERGY 05 gummi på forehand och backhand.

En sak till..

Chiquita - Flick

Bananaflippen

Vid World Cup kunde vi se att sporten bordtennis är under ständig utveckling. Den populära, men ganska nyuppfunna tekniken som kallas för ”Banana” – aka backhandflipp – har nu helt tagit över returspelet. Men vi såg också att tekniken utvecklas: När det tidigare används för att bygga tryck och attackera på motståndarens serve, användes det nu i Saarbrücken också som en förberedelse till att attackera. När backhandflippen spelas långsamt, tar spelaren distans till bordet för att vänta på attacken och omedelbart kunna komma tillmotangrepp. Flippen har blivit en komplicerad fälla för att bjuda in attacker där man kan ta tillbaka övertaget.

Vi har också sett flera spelare finta flipp, där rörelsen ändras i sista sekunden och blir till en kort retur. När spelarna förväntar sig en anfallande flipp, är de nu tvungna att komma framåt igen för att spela på den korta returen. Returspelet håller på att förändras, vad blir nästa ändring?

Richard Prause summerar:

Vi kan fortfarande känna efterskalv från de olympiska spelen i Rio. Vissa idrottare har inte haft tid att helt återhämta sig från det långa och ansträngande OS-tävlingen och förberedelsen inför denna. Spelare som Jun Mizutani, Zhang Jike och Ma Long spelade inte alls medan Dimitrij Ovtcharov tävlade, men verkade inte helt återställd fysiskt. World Cup har alltid varit en viktig turnering i bordtennis, men vi såg flera spelare hoppa över tävlingen för att klara av den överfulla kalender som är deni professionella bordtennisen. 2016 har varit ett OS-år där allt och alla haft fokus på Rio – så det verkade ganska svårt för spelare att hålla uppe nivån under hela året…

 

(Översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar