Han kallas ”underbarn” och ”exceptionell begåvning”. Tomokazu Harimoto, som fyllde 13 i slutet av juni, har blivit översköljd med superlativ i Japan och har höga förväntningar på sig. Sedan hans första år i grundskolan har han vunnit åtskilliga nationella mästerskap och åtnjuter samma mediala uppmärksamhet i hemlandet som stjärnorna i seniorlandslaget.

Tomokazu HARIMOTO – Ursprung och initiala framgångar

Harimoto_Tomakazu_mother_15-2_130x600

Tomokazu och modern Ling

Tomokazu Harimoto föddes 27/6 2003. Hans hemstad är Sendai i Miyagi-provinsen. Offensive Harimoto är högerhänt och har skakhandsfattning.

Sin unga ålder till trots har Harimoto inte bara chockat seniorproffs, utan ofta även fått dem på fall! Här återfinner vi erfarna toppspelare som Jens Lundquist och Tan Ruiwu, samt lovande unga spelare från tyska Bundesliga såsom Hugo Calderano och Anton Källberg.

På världsrankingen för kadetter (14-åringar) är Harimoto för närvarande på en andraplats, och på juniorrankingen är han på 24:e plats. Sedan han började i grundskolan har Tomokazu kvalificerat sig till de japanska mästerskapen, och har dominerat flera ålderskategorier. Endast Ai FUKUHARA, i flickklasserna, har skördat liknande framgångar.

Tomokazus föräldrar är bordtennisspelare och kinesiska medborgare. Hans far, Yu, var i unga år kinesisk landslagsspelare. 1998 flyttade han till Japan för första gången för att arbeta som tränare på Sendai Citys bordtennisscenter.

Hans mor, Ling, var en sådan stor talang att hon fick delta vid VM 1995 som spelare i det kinesiska landslaget.

Med föräldrar med sådana meriter är det knappast överraskande att Tomokazu började spela bordtennis vid två års ålder.

Tomokazu HARIMOTO

Tomokazu HARIMOTO

Tre år och fyra månader gammal deltog han i en tävling på prefekturnivå (ung. distriktsnivå) för första gången och slutade på en fjärdeplats i 7-årsklassen. Sex år gammal, strax innan han började i grundskolan, blev han utvald till prefekturlaget för 7-åringar och deltog i sitt första japanska mästerskap. Han tog sig till åttondelsfinal.

En första stor framgång; nuförtiden har Tomokazu blicken fäst på större framgångar, och förluster påverkar honom mer än man kan tro.

”Den här erfarenheten var den avgörande faktorn för mitt beslut att ägna mig fullt ut åt bordtennisen”

Året därpå vann Harimoto 7-årsklassen i de japanska mästerskapen.

Dylika resultat tydde på att en stor talang höll på att blomma ut.

Faktum är att han förblev framgångsrik på nationell nivå de följande två åren, men då i 9-årsklassen: under sitt tredje år i grundskolan, nio år gammal, blev han den yngsta deltagaren i de japanska mästerskapen för juniorer.

Under POLISH OPEN i oktober 2015 blev han den yngsta spelaren någonsin att kvalificera sig till första omgången i en ITTF World Tours herrsingeltävling.

I juni 2016, tio dagar innan hans 13:e födelsedag, slog han ännu ett rekord på 2016 års JAPAN OPEN. Han besegrade landsmannen Kohei SAMBE, som nästa år spelar i Grenzau, i finalen i U20-singeln för herrar. Han är den yngsta spelaren att någonsin vinna en sådan titel.

”Jag klarade av att spela felfritt framför en hemmapublik och jag är stolt och glad över att ha slagit åldersrekordet”

”Min ultimata dröm är att vinna OS i Tokyo 2020.”

Vad är källan till denna talang?

Tomokazu härleder det till sin starka vinnarinstinkt, som alltid har styrt honom.

”Viljan att vinna tar tag i mig inte enbart när jag spelar mot jämnåriga, utan även i matcher mot mycket äldre spelare”

Tomokazu HARIMOTO, Kohei Sambe

Klicka här för att se höjdpunkter från U20-finalen: Tomokazu Harimoto – Kohei Sambe.

I april i år lämnade Tomokazu Harimoto sin hemstad Sendai för att istället träna vid JOC:s Elitakademi i Tokyo. En institution som har upprättats av den japanska olympiska kommittén för att hjälpa unga talanger att nå sin fulla potential inom utbildning och sport, och därmed klarar sig i den internationella konkurrensen.

Till en början var det hans mor Ling som lärde Tomokazu grunderna i bordtennis.

”Initialt, när du börjar med bordtennis, är det väldigt viktigt att inte lägga för mycket fokus vid tekniska aspekter, utan snarare att väcka nyfikenheten, drivet och passionen, så även med Tomokazu. Passionen för bordtennis är framför allt för barn den huvudsakliga drivkraften för att fortsätta på egen hand och ha viljan att förbättras. Dock är det viktigt för framtida utveckling att hålla ett öga på spelstil och teknik i ett tidigt skede.”

”Tomokazu älskar tävlingar – och hatar att förlora. Om det är något som utmärker Tomokazu så är det att han bibehåller största möjliga fokus i alla matcher, mot alla motståndare, fram till sista bollen. Det är förmodligen ett av de främsta skälen att han klara sig i längre tävlingar och använda hela sin tekniska arsenal. Min önskan inför framtiden är att han förblir ihärdig och målmedveten medan han tränar upp grunderna för att utveckla sin teknik.”

Tomokazu HARIMOTO – Material

Det finns flera saker Tomokazu Harimoto fäster särskild vikt vid gällande sitt material. För det första, ”bra skruv- och fart-egenskaper.”; för det andra, ”god bollkontakt”.

”Med forehand är det avgörande för mig att kunna generera mycket skruv med bollen för att kunna vinna i loop mot loop-duellerna. På backhand behöver jag en lite mjukare svamp för att kontrollera och klara av tillbakadragen.”

Harimoto_blade_16-3_600x390Stomme

Hans stomme är av speciellt Butterfly-trä med Arylate Carbon och innerfiber-teknologi. Tidigare spelade han med en ZLF-stomme, från innerfiber-serien. När han började mellanstadiet fortsatte han med en stomme med innerfiber-teknologi, men den här gången med tillägget av Arylate Carbon.

”För att förbli farlig i de längre bollväxlingarna, framför allt i loop mot loop, behövde jag en stomme som hade mer skruv och fart än mina tidigare”.

Gummin

Han valde TENERGY 80, eftersom det var det bäst balanserade gummit mellan skruv och fart enligt honom. Tidigare hade han spelat med TENERGY 64 för dess fartegenskaper.

”Med TENERGY 80 är det lättare för mig att loopa inte bara snabbt, utan även med mer skruv. Jag känner också att jag har mer kontroll över bollen i loop mot loop-duellerna”, säger Tomokazu.

På backhand spelar han med TENERGY 05 FX.

”Svampen är väldigt mjuk och ger mig god bollkontroll”.

Tack vare dess extremt mjuka svamp äter bollen sig lättare in i gummit; alla FX-versioner av TENERGY har väldigt god kontroll. I TENERGY FX-serien har 05 FX de bästa skruvegenskaperna. Detta är av särskild vikt för Harimoto i hans nuvarande fas, där han alltmer mäter sig mot vuxna spelare.

”Så fort jag känner att jag blir starkare, i takt med att min kroppsstyrka ökar och med konstant träning, kommer jag definitivt att pröva hårdare gummin”, säger Tomokazu.

Teknik

Harimoto_p34-35_o-7_600x400

I det här sammanhanget är Tomokazus syn på racketfattning väldigt intressant.

”Mellan bollkontakt och millisekunderna före, lättar jag på greppet; annars blir jag bara spänd i handleden och underarm, vilket påverkar mitt spel negativt.

Jag håller racket hårt precis innan jag träffar bollen så att jag kan spela med mer kraft. Min fattning i sig är alltid densamma. Jag byter inte ens fattning mellan backhand och forehand. Endast när jag loopar använder jag handleden mycket.”

Harimoto_13-1_400x600

Polish Open 2015: Tan Ruiwu – Harimoto Tomokazu. Video – klicka för att kolla

Så det finns även många taktiska och tekniska bitar som särskiljer honom från övriga seniorspelare, värda att ha i åtanke. Men att peka ut alla nu är en för stor uppgift, som vi tar itu med vid ett senare tillfälle.

10 frågor till Tomokazu Harimoto

1. Hur skulle du beskriva din personlighet?

Förmodligen som osocial och blyg (skrattar).

2. När det gäller bordtennis, vad betraktar du som din styrka?

Att jag alltid vill vinna, oavsett mot vem.

3. Vilken är din bästa match hitintills?

Det var under POLISH OPEN 2015 mot Tan Ruiwu från Kroatien. Då lyckades jag samla mig mentalt i sjunde set, efter att Tan hade kommit ikapp till 3-3 trots underläge 1-3.

4. Vilken spelare beundrar du mest?

FAN Zhendong (Kina).

5. Vem är din närmsta vän?

Tonin Ryuzaki, skulle jag nog säga. Han studerar även vid JOC:s Elitakademi (samt vid Teikyo Universitet). Dock mest eftersom vi ofta delar rum (skrattar).

6. Av alla länder du har besökt, är det något som utmärkte sig?

Ja, i Sverige eftersom jag tyckte städerna var väldigt vackra och jag var i mycket bra form.

7. Har du några hobbies?

Ja, att läsa Connan-serier till exempel (skrattar).

8. Vad är dina mål framöver?

Att vinna juniorklassen vid nästa japanska mästerskap.

9. Vad har du för intryck av Butterfly?

För mig är Butterfly det ledande märket bland bordtennisproducenter och har Japans – och världens – bästa spelare kontrakterade.

10. Vad är bordtennis för dig?

Mitt liv.

 

(Översatt från japanska av Frank Völler, översatt till svenska av Magnus Mallander)

Om författaren

Manabu

Manabu Nakagawa är en utgivare av "table tennis report", magasinet startades av Hikosuke Tamasu (grundare av Tamasu Co.) och har en väl etablerad tradition på 60 år. Manubu har varit redaktör i 25 år, och reser över hela jorden för att bevaka tävlingar som t.ex. Olympiska Spelen och VM, där han tar hand om en mängd olika aspekter bland annat; mediebevakning, fotografering och att kommentera teknik utöver att utföra intervjuer.

Relaterade artiklar