EM 2015var då den rumänske Butterflyspelaren Eliza Samara slutligen titeln i damsingeln. Det uppfyllde en livslång dröm och belönade hennes hårda arbete. Vi passade på att fråga Eliza om hennes senaste framgång, hennes arbete inom bordtennisen och hennes kärlek till sporten.

En intervju av Alex Lomaev

21320092903_200d97dcd6_o

Elizabeta, först och främst vill ButterflyMag gratulera dig och tacka för din underbara show på det senaste europeiska bordtennismästerskapet och för att ha vunnit tre medaljer, inklusive guld i singel!

Tack så mycket för er gratulation. Det är så kul att se alla som uppskattar min prestation och framförallt min sponsor Butterfly.

Du är en mycket erfaren spelare och på senare tid du har betraktats som en av de främsta utmanarna till att vinna de största titlarna…

Jag arbetade mycket hårt för att kunna nå denna titel, jag använde alla mina resurser, både fysiska och mentala för att uppnå ett mål som verkade mer och mer realistiskt och möjligt för varje match jag vann.

Vid vilken tidpunkt insåg att du skulle kunna bli den starkaste i Europa?

Jag tror att jag började fundera på allvar om att vinna min första medalj i EM efter Qatars Pro Tour. Där vann jag mot många bra spelare och det gjorde mig mer säker på mig själv och mitt spel. En EM-medalj verkade vara ett rimligt och realistiskt mål för mig vid den här tidpunkten av min karriär.

Vem dedikerade du din seger i Jekaterinburg?

Naturligtvis tillägnar jag alla mina tre EM medaljer till min familj, min tränare, mitt lag, mina vänner och till alla som tror på mig. En medalj kan aldrig uppnås själv, varje spelare på den här nivån har ett team runt sig, familj, vänner och fans för emotionellt stöd.

Idag är du en obestridd landslagsledare och lagkapten för Rumänien. Hur påverkar det dig?

Att vara ledande i landslaget gör mig mer ansvarsfull, mina kamrater och jag själv har samma mål och vi arbetar tillsammans för att uppnå det. Om du vill gå snabbt, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans. Vi har ett bra lag och jag tror att vi tillsammans kan åstadkomma vad som helst.

Finalen mot Tyskland var jämn trots att den slutade 0: 3. Vad kan du säga om matchen? Hade ni en chans att vinna?

Vi förlorade med 3-0, men jag kan säga att det inte var så enkelt. Jag hade min chans mot Shan där jag ledde de två första seten och Daniela Dodean låg under 0-2, men vann nästan ändå. Så vi hade en chans.

Vilken match i singel var den svåraste för dig?

Jag tog alla matcher på allvar. Jag har lärt mig att inte underskatta någon av mina motståndare.

21320093033_7a450cbffe_o

Efter den sista poängen i finalen grät du på din tränares, Viorel Filimon, axel som grät också. Vad sa han till dig efter finalen? Hur mycket skulle du uppskatta att han bidragit till din seger?

Vi var båda så glada. Några dagar senare gjorde vi en analys av matchen och då såg vi när jag spelade bra och när jag gjorde misstag. Han bidrar mycket till mina resultat, han lär mig den bästa strategin för mitt spel och tar time out vid rätt tidpunkt.

Hur populärt är bordtennis i Rumänien?

Tyvärr är bordtennis inte så stort i Rumänien. Vi vill att bordtennis ska bli mer populärt, men det är svårt när man inte har alla de förutsättningar som krävs för att träna som i andra länder.

Vad tyckte folket i ditt hemland om din seger? Hur mycket uppmärksamhet fick din framgång i sociala medier?

Jag måste säga att hela media talade om min framgång. Denna titel var en stor prestation för mig och för mitt land också. Det var 13 år sedan en rumänsk spelare vann den europeiska titeln. Det var ett viktigt tillfälle att uppmärksamma bordtennisen och vår tradition i den här sporten.

Säg ett par ord om din familj.

Jag har en underbar familj. Båda mina föräldrar är idrottare. De utövade judo och handboll. Min bror var den första som började spela bordtennis. I en familj som min var det naturligt att börja med idrott.

Hur började du spela bordtennis?
Elizabeta_SAMARA_ETTC2015_winner Kopie

Jag var 5 år gammal när jag började. Det är tack vare min bror. Efter det åkte jag med min mamma till hallen för att hämta honom och jag var så glad över att se så många barn som spelade så jag började helt enkelt också att spela. Först lärde ingen mig hur man höll racketen i handen och hur man slog bollen med racketen så jag kopierade min bror. Jag ville visa att jag kunde göra precis som honom och ännu bättre.

Vilken är ditt huvudsakliga intresse i livet förutom bordtennis?

Det finns bara ett svar på denna fråga: för tillfället är bordtennis allt för mig, det är min högsta prioritet.

Vilka är dina andra intressen?

Jag älskar att resa, att upptäcka nya platser och människor. Jag älskar också musik.  Jag lyssnar ofta eftersom jag reser mycket till tävlingar.

Vilka är dina matvanor?

Jag började att äta hälsosamt för ett och ett halvt år sedan. Hälsosam kost gör definitivt skillnaden i idrott och jag vet att jag nått en balans mellan näringsämnen som behövs under ansträngningarna jag gör under min bordtennis och fysisk träning.

Vad är din favoriträtt?

Jag har egentligen inte en favorit maträtt. Jag äter i allmänhet klassisk mat.

Din favorit sångare/band/musik?

Mitt favoritband är U2.

Har du en bil? Om så är fallet, vilken?

Jag äger inte en bil, jag har inte körkort än.

Din favoritstad i världen där du skulle vilja bo?

När jag var 19 år gammal spelade jag två år i Milano. Milano har en speciell plats i mitt hjärta. Jag kommer alltid att minnas alla vänliga människor och språk som blev familjärt inom kort.

Hur mycket tid spenderar du en fysisk träning och kondition och hur viktigt är det för en modern bordtennisspelare?

I bordtennis är fysisk träning väldigt viktig. Du kan behöva spela 2-3 matcher på en enda dag, och nästa dag kan du behöva börja om från början. Under EM spelade jag 23 matcher vilket var riktigt ansträngande, men jag hade energiresurser. Du måste ha uthållighet, snabbhet och god reaktionshastighet.

Brukar du löpträna? Vilka sträckor brukar du springa?

Innan min meniskskada sprang jag ca 10 km var tredje dag. Nu löper jag mindre, men snabbare. Jag fokuserar mer på cykling och hopprep.

Hade du någon idol när du var barn? Och har du fortfarande det?

När jag var barn var min idol Michaela Steff. Vänsterhänt som jag är, blev hon fyra i världen på världsrankingen.  Även om hon inte längre är aktiv som spelare så skulle jag fortfarande uppskatta råd från henne.

Hur mycket tid per dag spenderas med träning?

Jag tillbringar två timmar och 30 minuter på morgonen i träningslokalen, en timme på gymmet och sen ytterligare 2 timmar på eftermiddagen i träningslokalen.

samara

Hur mycket tid lägger du åt att serveträna?

Serven är en viktig del av bordtennisträningen, så ja, jag tränar serve 30 minuter nästan varje dag. Det var viktigt för mig att lära mig tajmingen, kraften och träffpunkten i serven och det lärde min tränare Viorel Filimon mig.

Vilka är dina huvudsakliga sparringpartners?

Främst tränar jag med Andrei Filimon och Cristina Hirici. Jag tränar också med alla andra kamrater från vår andra klubb (Constantza).

Tränar du mycket mot defensivspelare?

Att kunna spela bra mot deff är något som behöver en hel del övning, för alla spelare. Jag tränar ofta lådträning med min tränare, i avsaknad av några bra rumänska defensivspelare.

Vad har du för utrustning? Stomme och gummin? Varför valde du dem?

Jag använder Korbel SK7 stommen och Tenergy 05 på forehand och Tenergy 05FX på backhand. Jag gillar den här kombinationen för att den är bäst lämpad för min spelstil och det ger mig en behaglig och säker känsla.

Finns det några regler i bordtennis som du skulle vilja ändra på?

Kanske en begränsning av gummityper eftersom det är svårt att spela mot okänd utrustning och det är svårt att anpassa sig om du tränar mot dessa motståndare.

Vad måste hända för att Europa ska kunna komma ikapp Asien?

Hårt jobb, ansvarsfullt tränande och tävlande för att bli den bästa spelaren på alla nivåer -klubb, landslag, kontinent och sist, men inte minst, passionen för bordtennis.

Har du några roliga historier från din karriär att dela med dig till våra läsare?

Det roligaste minnet jag har är från juniortiden. Jag var på mitt första Junior-VM. Vi spelade kvartsfinal mot Frankrike och vi var informerade om att spela denna match klockan 5. Vi var på hotellet efter träning och kollade på en match på video där vi studerade våra motståndare, när vår tränare plötsligt får ett telefonsamtal där de säger att vår kvartsfinal ska börja om 30 minuter. I det ögonblicket sprang alla av oss fortare än vi någonsin gjort in i våra rum och gjorde oss redo. Vi var där 5 minuter innan matchen skulle börja och vi vann den.

Kan du ge ett tips från Eliza Samara till de unga flickorna som bara precis börjat sitt liv i bordtennisens värld?

De krävs att de arbetar väldigt hårt, men främst måste de älska sporten. Då kommer allt bli mycket enklare.

Efter segern i EM, vilka mål har du nu?

Efter EM-framgångarna vill jag upprepa samma prestation nästa EM och så vill jag naturligtvis ha en medalj vid VM, även om jag är medveten om att detta är ett krävande mål.

 

(Översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Alex

Alex Lomaev, press officer of the Table Tennis Federation of Russia, works for a long time with the ITTF and ETTU as a photographer. Since 2010, Alex began his collaboration with the Butterfly as a photojournalist and a redactor of the Russian website Butterfly, and in 2013 he became a Butterfly promotion manager in Russia.

Relaterade artiklar