Utbudet av Butterflys stommar har utvidgats ytterligare en gång genom två nya serier som har en speciell egenskap gemensam: användning av rent naturligt trä. Stommarna i HADRAW och GARAYDIA serien ställer verkligen frågor som ”var” ”hur” och ”sen hur länge” Butterflys stommar tillverkats. Låt oss ta en stund åt att granska historien om stommarna som skapar historia.

Vem tillverkar stommarna, och var?

Butterfly TEC

Butterfly TEC

Tokorozawa är namnet på den plats som är väl berikad med historia, den är omgiven av två sjöar i prefekturen Saitama nära Tokyo. Här gjorde japanska flygprogrammet sina första steg och det har också varit Butterflys hem för stomtillverkning, där de har gjort bordtennisstommar från rena naturmaterial i årtionden.

En hel del har förändrats under åren, även Tokorozawa och tillverkningsanläggningen. Ny teknik har uppfunnits och kraven på kvalitet har ökat regelbundet.

blade_expert_2

Men vissa saker kommer aldrig att förändras: som passionen och experternas arbetsetik.

Det är alltid ett nöje att se dem i sitt rätta element. Att se dem vidröra materialet med sina fingrar när de känner efter oregelbundenheter i ytan på en stomme. Det känns som att de är inne i ett tyst samtal med varje produkt.

blade_expert_3BUTTERFLY TEC är nytt centrum för forskning och utveckling i Tokorozawa. Det grundades 2013. Nya stommar lämnar denna anläggning polerade, formade och färdiga, skapade med den modernaste tekniken och kontrolleras noggrant i vikt, finish och dimensioner.

Bortsett från alla moderna tekniska instrument, har förskning- och utvecklingsteamet behållit sin revolutionära anda. Utan den skulle ingen av de många tekniska innovationerna i det förflutna varit möjliga.

”Teknik och behandling har förändrats en hel del under årens lopp, men vår innovativa anda är oföränderlig.”

Under de senaste åren har carbonmaterial påverkat världen av stommar starkt, vilket gör dem hårdare, mer exakta och stabilare. Alla stommar är begränsade av endast en riktlinje från ITTF, som anger att åtminstone 85 % av stommen måste göras från naturligt trä. Detta har väckt den senaste renässansen av stommar gjorda av naturliga trä. Men mer om det senare.

Där allt började

Tamasu_Yanai-Tokorozawa

Stomtillverkningen startade 1946, strax efter andra världskriget, cirka 1000 kilometer söder om Yanai i Yamaguchi prefekturen under namnet ”TAMASU UNDOU DOUGU TEN” (”Tamasus sportutrustningsaffär”) Anställda från regionen arbetade på de allra första stommarna och racken.

År 1949 öppnade ”Tamasu sportutrustningsaffär” en franchise i staden Tokyo för att underlätta distributionen av stommar, rackets och gummin. 1950 grundades ”Tamasu Inc.” där med 14 anställda. Bara två år senare flyttades produktionen av stommar dit, likaså de lokala experterna från Yanai.

blade_production_B-TEC_man-machine

1967 flyttades Tamasu igen. All stom-och racketproduktion, forskning och utveckling och hela huvudkontoret flyttades till Tokorozawa.

Den nya Butterfly TEC ersatte de gamla produktionsanläggningarna och gav utrymme för modernisering och utbyggnad under 2013.

 

Ärliga produkter trots massproduktion

blade_production_garaydia_2

67 år har gått sedan dess. Från början var allt gjort för hand, men i dag tillverkar Butterfly sina stommar med den modernaste tekniken, särskilt utformad för att passa ändamålet.

40 anställda producerar cirka 600 000 stommar per år med hjälp av material såsom Carbon, Arylate, Arylate Carbon, ZL (Zylon) Fiber, ZL (Zylon) Carbon och Super ZL (Zylon) Carbon med ett enda motto: att tillverka produkter av högsta kvalitet med hjälp av teknik som har utvecklats under årtionden.

blade_production_expert1

Butterflys stommar och andra produkter har blivit standard i bordtennisen och också en trend. Trots framgången och den ökade massproduceringen, är fortfarande en sak oförändrad för alla kollegor på Butterfly TEC:

Viljan att skapa ärliga produkter med verkligt värde som håller vad de lovar.

blade_expert

En strikt programförvaltning har inrättats och etablerats för att upprätthålla den höga motivationen och arbetsetiken som krävs för att skapa produkter som håller den allra högsta kvaliteten samt att avvärja degenerativt inflytande som kan förekomma vid massproduktion.

Butterfly_experts

Även om en hel del arbete görs av maskiner är det mycket motiverade mänskliga experter som har kontrollen över alla viktiga processer på Butterfly. Detta är för att se till att endast felfria produkter lämnar anläggningen.

Denna kombination av kunskap, teknik och utförande håller Butterfly på rätt kurs på sin resa över hela världen.

 

Anpassat från japanska av Frank Völler, översättning till engelska av Sebastian Hallen och översatt till svenska av Henrik Johansson. 

Om författaren

Manabu

Manabu Nakagawa är en utgivare av "table tennis report", magasinet startades av Hikosuke Tamasu (grundare av Tamasu Co.) och har en väl etablerad tradition på 60 år. Manubu har varit redaktör i 25 år, och reser över hela jorden för att bevaka tävlingar som t.ex. Olympiska Spelen och VM, där han tar hand om en mängd olika aspekter bland annat; mediebevakning, fotografering och att kommentera teknik utöver att utföra intervjuer.

Relaterade artiklar