När det talas om defensivspelare i bordtennis kommer ett namn att komma upp för de flesta, och det namnet är Joo Saehyuk från Sydkorea.

Utgivet av tabletennisinsta.com | anpassat av Sebastian Hallen | översatt av Simon Arvidsson

I början

Joo WM Tokyo_3

Joo in action. Video – klicka för att kolla: Joo Sae Hyuk vs Ma Lin.

Joo Saehyuk föddes i Seoul, Sydkorea, den 20 januari, 1980. Han är känd som en mycket stabil och pålitlig defensiv spelare, som har en mycket unik spelstil som inkluderar en fantastisk förmåga att förändra försvar till attack. Joo Saehyuk började delta på stora turneringar och fick lite erkännande när han var 17 år gammal. Han var en del av det sydkoreanska laget i det asiatiska ungdomsmästerskapet där de vann titeln. I samma turnering tog han medalj i singelspelet. År 2001 gjorde Joo Saehyuk än större framsteg när han gjorde sin röst hörd i Japan Open där han blev tvåa i singel.

Genombrottet

Även fast Joo Saehyuk redan fick viss uppmärksamhet på den internationella scenen, var han fortfarande inte etablerad som en kraft att räkna med, inte förrän hans deltagande i 2003 VM, där han blev en blockbuster.

En av Joos höjdpunkter i tävlingen var hans 4-3 seger över den kinesiska spelaren Ma Lin (13-11, 10-12, 8-11, 11-9, 6-11, 11-8, 11-9) i kvartsfinalen. Med kinesiska spelare som dominerade i arenan blev Joos prestation extra uppmärksammad, särskilt av huvudtränaren i Kina Liu Guoliang.

Den kinesiska lagets huvudtränare märkte att Ma Lin kände av trycket eftersom han var den sista kinesiska spelaren i den nedre halvan av lottningen och därför hade stor chans att gå till final. På grund av ett sådant tryck spelade Ma Lin inte på topp under matchen och Joo Saehyuk såg sin möjlighet och tog den.

”Motståndaren spelade bra och hade anmärkningsvärda attacker. Det var tydligt att Joo Saehyuk var djärvare än Ma Lin. Trots att han är defensivspelare vågade han att göra några riskabla men lyckade attacker.” kommenterade Liu Guoliang.

Bortsett från Ma Lin besegrade den sydkoreanska spelaren också flera storspelare i tävlingen som Alexey Smirnov, Li Ching, Chuang Chih Yuan och till sist, Kalinikos Kreanga i semifinalen. En sådan prestation gjorde att han blev den första defensiva spelaren någonsin att nå en VM-final sedan 1969.

Werner Schlager - World Champion 2003

Werner Schlager – världsmästare 2003

Vid det här laget var han verkligen att betrakta som en kraft att räkna med.

Även om Joo Saehyuk hade momentum när han kom in till finalen, saknade den 23-årige den kontroll han behövde mot Werner Schlager. Han slutade som tvåa efter att ha förlorat med 1-4. Enligt ITTF varJoo Saehyuk besviken:

”Det är klart jag är besviken just nu, men att nå finalen gör mig väldigt stolt.” sade Joo Saehyuk och passade även på att gratulera vinnaren, Werner Schlager.

 

Omformande av defensiven efter Paris

Fyra år efter VM i Paris skapade Joo Saehyuk ännu en milstolpe, inte i hans karriär, men i hans privatliv. I April 14, 2007, gifte sig Joo Saehyuk och hans flickvän i Gangnam, Seoul, Sydkorea.

På den internationella scenen lyckas Joo Saehyuk att fortsätta imponera mot sina motståndare, i synnerhet de starkaste kinesiska spelarna. Han hade ett imponerande resultat i Kuwait och Qatar Open där han besegrade Wang Liqin och Chen Qi och tvingade matchen mot Wang Hao till ett skiljeset.

Uppenbarligen var Joo Saehyuk ett hot mot alla i världstoppen. Han ansågs vara en av de starkaste motståndarna mot de kinesiska spelarna precis som Timo Boll. Bortsett från detta, blev han också en symbol för att vara en solid defensiv spelare.

En karriärförändrande diagnos

Men under alla dessa goda resultat träffade Joo Saehyuk på en utmaning i både hans personliga och atletiska liv under 2012. Samtidigt som han gjorde en kontroll för sin vristskada, fick han reda på att han har Behcets sjukdom. Det är en sällsynt sjukdom som orsakar sår i olika delar av kroppen.

Trots sådana komplikationer förblev Joo Saehyuk fast besluten att arbeta hårt och inte låta sjukdomen hindra honom från att göra vad han behöver och vill göra. För närvarande förlitar Joo sig på glukokortikoid.

”Ja. När det kommer problem behöver jag ta medicin varje dag. Det finns gånger jag kan inte äta, men nu är min kropp bättre. Detta påverkar inte mitt spel.” säger Joo Saehyuk.

 

14058906305_6c6df214e0_o

Joo, 2014

I själva verket är Joo Saehyuk en av de mest hängivna och talangfulla spelarrna inom bordtennisen. Nu är han redan 35 men han är fortfarande mycket aktiv på den internationella arenan för sydkoreanska laget. ”Jag älskar sporten bordtennis extremt mycket. Resultaten av de unga manliga spelarna i det sydkoreanska laget är inte så bra just nu. Jag kommer att hjälpa dem.” tillade han.

Hans lagkamrater från sin generation, Ryu Seungmin och Oh Sangeun har båda redan slutat. Men för honom finns det fortfarande cirka ett eller två år mer att hämta i hans idrottskarriär. ”Jag tror att jag fortfarande kan spela i ett eller två år till. Jag kommer att spela i nästa års lag-VM (2016), men i singelmästerskap vet jag inte.” förklarade han.

Så skulle han spela i OS? ”Nej nej nej. Jag kommer att göra det möjligt för yngre spelare att spela OS. De utvecklas sakta men säkert medan jag börjat tappa lite nu.”

Joo Saehyuk har gjort en underbar resa i bordtennis. Även om han inte har vunnit någon VM-titel i sporten, har han definitivt gjort sig ett namn i bordtennis historieböcker. Han anses som en av legenderna och en av de absolut största defensivspelarna någonsin inom bordtennisen.

Joo använder hans Butterfly Joo Saehyuk FL stomme med Tenergy 64 röd 2.1 mm

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar