Michael Maze, towel break

Michael Maze, handdukspaus

Att vara utan coach under en time-out, handuks- eller setpaus kan göra det avsevärt mycket svårare att bibehålla fokus när ett set är på väg att glida dig ur händerna. Ibland kan det till och med vara svårt när man har en coach vid sin sida…

Så hur gör du för att vända och vinna i detta läge?

Professor Yoji Yoshizawa har ett par svar på den frågan. Han är expert på området och chef på avdelningen för idrottsmedicin och psykologi hos det japanska bordtennisförbundet. Hans uppgifter inbegriper att förbereda det japanska landslaget inför större evenemang, som VM och OS.

Nyckelord och ”själv-prat”

Varenda spelare kan känna igen sig: när tiden är knapp, läget stressigt och en strid ström tankar flyger genom huvudet förlorar man emellanåt fokus och känner sig för ”blockerad” mentalt för att kunna tänka på matchen och hur du ska utnyttja din motståndares svagheter för att vinna.

Prof. Dr. Yoshizawa

Prof. Dr. Yoshizawa

För att reda ut den här situationen kan vi identifiera två tekniker:

”Nyckelord” och ”själv-prat”

Nyckelord som mental strömbrytare

När man har gjort för många misstag i följd, eller motståndaren befinner sig i ett ”flow” (på allmän pingissvenska: stim), har vi en tendens att missa den övergripande matchbilden, tappa fokus och greppet om matchen. Vi slutar till och med att tänka på att vinna, och till slut ger vi upp försöken att ta hem matchen.

Sannolikheten att denna spiral av negativa tankar upphör av sig själv är låg. Så vad bör vi göra om vi inte kan få till ”vårt spel” igen? Hur kan vi få ett stopp på de negativa tankarna och tvivlet på den egna förmågan?

”Det är för sent nu”; ”Jag kan inte ta emot den serven”; ”Jag har aldrig förlorat mot den här motståndaren förut – vad pinsamt”; ”Om jag förlorar nu kommer mitt lag garanterat att lägga”

Efter en rad misslyckanden med att spela som vi vill har vår inställning blivit så negativ att vi har blivit mer passiva, avvaktande och försiktiga innan vi ens inser vad som händer. Undermedvetet har vi bytt till ett mer passivt spel i väntan på misstag från motståndarens sida. När vi attackerar gör vi det förhastat och ogenomtänkt – vi försöker undvika de långa växlingarna, och söker efter enkla poäng istället för att förlita oss på vår taktik.

I och med detta så har vi gjort vår motståndare starkare och på så vis bekräftat dennes vinst. Vi har gett motståndaren självförtroende och öppnat upp för hen att attackera och ta risker.

A. Mattenet

A. Mattenet

Hantera och internalisera nyckelord med en bestämd betydelse

En bra metod för att hantera detta fenomen är att använda nyckelord som är speciellt framtagna för dessa situationer, med syftet att påminna oss om våra styrkor och göra oss medvetna om våra svagheter.

Många spelare ger faktiskt uttryck för detta koncept, men att överanvända det kan bli uttröttande mentalt – och dessutom används de främst för att sätta ord på vår besvikelse.

Att uttala nyckelorden kan vara helt meningslöst om orden inte har en särskild betydelse som kan förändra vårt beteende. Varje spelare bör arbeta fram tre eller fyra ord som har en sorts hemlig betydelse som kan leda till ett sorts uppvaknande och göra oss medvetna om behovet av en snabb förändring av ens spel.

Om vi lär oss även kortare meningar, som tar fasta på våra nyckelord, utantill så kan vi ta oss förbi den mentala spärr som har hindrat oss från att spela vårt spel och på så vis kratta manegen för att kunna vinna igen.

Mattenet, towel break

Mattenet, handdukspaus

Innehållsmässigt kan dessa ord skilja sig åt från person till person, eftersom alla spelare har olika styrkor och svagheter. Vissa fattar beslut främst med huvudet, andra går på magkänsla – alla bör veta vilken kategori man själv faller in i.

Genom att använda nyckelorden blir vi påminda om deras speciella betydelse och kan börja ändra vårt beteende efter en handuks- eller setpaus.

Exempel: TAKTIK!

Att säga ”taktik” kan underlätta för oss att snabbt köra igenom följande mening:

”Är min långa serve ens effektiv eller underlättar den för motståndaren att attackera först? Har motståndaren en svaghet som jag inte har noterat än? Loopar jag för mycket med fart? Har jag försökt att loopa främst med skruv istället? Använder jag mitt vanliga vapen (forehandloopen) – varför inte?”

Exempel: FOKUSERA!

Att säga ”fokusera” kan påminna oss om att vi kan ha hamnat i en mental fälla:

”Kanske leder min iver och min energi till att jag förhastar mig! Springer jag för att plocka upp bollarna, eller tar jag tid på mig och promenerar dit? Räkna till fem innan nästa serve!”

Exempel: SLAPPNA AV!

Alla som blir stressade kan använda dessa enkla nyckelord för att komma i rätt spår igen:

Att förlora är inte hela världen. Det är bara en utmaning, finns ingen anledning att inte slappna av och njuta av spänningen”

Exempel: JULI 2013!

Vi kan även använda nyckelordet för att påminna oss om en händelse i det förflutna, då vi vände på en match. Alla har förmodligen gjort detta åtminstone en gång, förmodligen mot en stark motståndare som var i bra form.

När vi drar oss till minnes tillfället för vinsten, hur vi spelade, hur det kändes och vilken attityd vi hade, så kan vi på sätt och vis reda upp situationen mentalt med hjälp av nyckelorden ”juli 2013”. Vi kan visualisera situationen mentalt ungefär såhär:

”Tänk på juli 2013! Jag låg under mot en sämre motståndare, men jag lyckades besinna mig och helt plötsligt kändes situationen inte lika hopplös längre. Jag kände mig mer självsäker, tog lite tid mellan poängen och spelade bara de slag jag visste skulle gå in. Efter de första poängen kände jag mig lättare i benen och matchen blev roligare. Och jag vann. Det är precis det jag gör nu!”

Ibland kan det till och med vara nyttigt att inte bara memorera händelsen, utan även uttala den högt.

”Själv-prat” – var ditt eget fan!

Vårt mentala tillstånd kan vara avgörande, även när vi coachas, och det kan vara precis lika viktigt som rätt taktik eller teknik. För att kunna vända på en match i vår favör krävs det en bra attityd och en stark tilltro till ens egen förmåga att vinna.

Först måste vi kännas vid vår dåliga attityd och sluta omedelbart. Det är den verkliga fienden till all framgång, eftersom den får oss att ignorera goda råd från andra. Följande uttalanden är strikt förbjudna:

”Meningslöst, spelar ingen roll vad jag gör”; ”Det där är ju omöjligt!”; ”Bara otur!”; ”Kantboll hela tiden!”

Steg 2: Byt istället till ”själv-prat”, med en mental bild som hjälper just i det läget, eftersom det kan få oss att slappna av och komma ihåg positiva händelser.

”Det är inte otur, inte en dålig dag och ingen motarbetar mig här. Istället ska jag lyssna på de råd jag får och kämpa för varje boll. Alla tror på mig och alla som tittar ska få se mig ta hem det här!”

Sarah RAMIREZ

Sarah RAMIREZ

Ett ”Ja, precis så!” kan hjälpa förvånansvärt mycket om vi använder det efter att vi vunnit ett poäng på det sätt som coachen föreslog. Vi bygger sakta men säkert upp ett självförtroende och motiverar oss att samtidigt etablera en kontakt med såväl coachen som åskådarna.

Det är såhär vi byter till, och börjar att, vinna – mentalt. Även om det inte räcker för att vända på matchen helt och hållet så kommer vi garanterat att må bättre efter matchen och ha mer självförtroende inför nästa match.

Anpassat från Japanska orginalet av Frank Völler, översatt till engelska av Sebastian Hallen och översatt till svenska av Magnus Mallander.

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar