Ungdoms-EM i Bratislava är över. Här är några intryck och åsikter. Vi passade på att följa några ungdomar med vår kamera under turneringens framsteg. Hitta mer här – senare. Låt oss gå steg för steg ..

Text: Richard Prause

Lagtävlingen

De franska juniorlagen har varit dominerande under ganska lång tid nu. Teamet runt Alex Cassin är särskilt duktiga i serven-retur-spel – och ligger före sina konkurrenter i det avseendet. Frankrike utmärker sig också genom att inte bara producera en bra spelare, utan snarare flera toppspelare som kan avgöra viktiga matcher – såsom Akkuzu och Cassin.

Alexandre Cassin by Remy Gros

Alexandre Cassin, foto Remy Gros

Andra nationer står inför den svåra uppgiften att sätta en toppspelare i lineupen, som kan komma under stort tryck att behöva vinna hela tiden, ungefär som Anton Källberg från Sverige eller Darko Jorgic från Slovenien. Det var trevligt att se att vissa nationer samlades bakom Frankrike som inte var med på listan över favoriter innan tävlingen: Italien, Modavien och Slovenien. Tyskland hade det tufft att vinna sina matcher. De var utan medaljer i lagtävlingen i Bratislava och får försöka igen nästa gång.

 

Adina DIACONU

Adina DIACONU

När det gäller prestationer i damjuniorklassen gillade jag att se Adina Diaconu från Rumänien. Jag tycker att hon har utmärkt sig redan under förra året,, och hon har förbättrats avsevärt sedan dess. Hon blir dock såklart tvungen att avancera ordentligt eftersom skillnaden mellan junior- och seniornivå är otroligt stor. En hel del arbete och talang som krävs för att hålla nivån och även att öka den.

Jag märkte speciellt hur ensidiga de flesta spelare fortfarande är. Antingen det är tekniken, eller serve-retur-spelet – men för det mesta är det atletism som saknas i dessa ungdomar. Europeiska spelare kommer att fortsätta att arbeta hårt för att överbrygga klyftan till Asien i detta avseende.
Frankrike, Rumänien och Ryssland var medaljinnehavare, vissa uppfyllde sin potential, andra inte.
Detta var en stor uppvärmning till den individuella tävlingen ..

 

Singelturneringen

Maria Taylakova

Maria Taylakova

Adina Diaconu, Anton Källberg, Christian Pletea och Maria Taylakova var de som fick bära medaljer av ädlaste valör och är framtidshopp för Europa. De har alla uppnått vad de kämpade för under turneringen, guldet. Det är viktigt att alla av dem fortsätta arbeta hårt för att även kunna prestera på seniornivå.

Anton Källberg

Anton Källberg

Spelare som Anton Källberg och Alexandre Cassin, som förlorade överraskande i finalen, är redan på en mycket solid nivå. Särskilt Källberg som redan har slagit flera topp 100 spelare i världen. Han och Adina Diaconu bär en stor potential för framtiden.

Också intressant att se hur många olika stilar som har vunnit medaljer i Bratislava. Andre Leveko med sin enorma kontroll på både backhand och forehand, Patrick Zatowka med gott öga och taktisk skicklighet, Källberg med sin serve och den starka förstaattacken – bara för att nämna några av pojkarna. Adina Diaconu med sitt aggressiva spel nära bordet – old school rumänska stil – som vi såg mot Marie Migot.

Yannik Xu mit Yuan Wan und Jennie Wolf

Yannik Xu med Yuan Wan och Jennie Wolf

Vi strävar efter att främja denna mångsidighet i spelarna, eftersom den är kopplad med ambition och disciplin och ger en viktig byggsten för en framgångsrik bordtennisspelare.

Låt oss ta en titt på kadetterna – stjärnor i en nära framtid

Christian Pletea är ett namn som vi har säkert hört förut. Hans motståndare, Tysklands Yannik Xu har mer än gjort upp för sin förlust i lagtävlingen genom att nå finalen i singel.

 

Maria Taylakova

Maria Taylakova

Maria Talyakowa har satt Ryssland på kartan tillsammans med Frankrike och Rumänien och visade att dessa länder hyser intressanta talanger. Jag skulle vilja ta tillfället i akt att vädja till alla att förvärva nya unga spelare till vår sport och utrusta dem tidigt med de stora vapen för att konkurrera: Atletism, teknisk finess och taktisk förmåga. Först då kommer vi att kunna överbrygga klyftan till de ledande asiatiska spelarna.

 

Richard Prause

Richard Prause

Återigen var det ett nöje att rapportera från denna tävling. Från i morgon, kommer jag att vara tillbaka på WSA och förbereda för framtida uppgifter med det tyska förbundet som min arbetsplats kommer att vara på i framtiden.

Ses snart,
Richard

 

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

 

 

Om författaren

Richard

Han började spela bordstennis vid 12 års ålder och har aldrig släppt taget. Från att ha varit med som spelare i det tyska landslaget bytte han till att vara tränare på hög nivå. Från 2000-2004 var han tränare för det tyska damlandslaget innan han 2004-2010 tränade det tyska herrlandslaget. Där var han högst ansvarig för Timo Boll och hans lags framgångar. 2010 började han jobba för det kända Werner Schlager Academy i Österrike som huvudtränare och som bordtennisexpert för ITTF. Han har varit en del av Butterflyfamiljen i många år och ser fram emot att förbättra sporten bordtennis ännu mer.

Relaterade artiklar