Varje bordtennisfan känner till hans namn, hans spel karakteriseras av ett aggressivt spel med väldigt snabba fötter. Men vad vet vi egentligen om Chuang Chih-Yuan? Var startade han sin karriär? Den sympatiska Chuang har varit topp 20 i världen i ett decennium så han förtjänar en närmare titt.

En ödmjuk början

Chuang in full swing

Chuang i full sving

Chuang Chih-Yuan är en bordtennisspelare som är född och uppvuxen i Taiwan. Han föddes den första april 1981. Eftersom hans föräldrar och äldre bror alla var bordtennisspelare blev det naturligt att Chuang Chih-Yuan föll in i samma sport. Han började lära sig att spela bordtennis i ung ålder och började tävla när han var åtta år. När hans föräldrar såg vilken potential han hade beslöt de sig för att att gå hela vägen och investerade sina pengar och energi bara för att deras älskade barn skulle kunna maximera sin potential. På grund av Taiwans begränsade resurser var familjen tyvärr tvungen att samla in alla pengar för träning och tävling själva.

År 1993 åkte Chuang Chih-Yuan till bordtennisens högcentra, Kina. Detta var definitivt inte ett lätt beslut för mamman, Li Gumei, men det fanns ingen återvändo. På den tiden, var Chuang inte förmögen. De var tvungna att göra väldigt mycket bara för att få deras son att få en plats att träna i Kina och så småningom uppnå högre prestationer. Så föreställ dig hur svårt kan det vara för en utländsk kvinna att föra sitt barn till olika platser bara för att be om möjligheter att träna. De var på ett ouppvärmt gymnasium i Harbin där det på vintern kunde vara en temperatur på -30 grader Celsius. De upplevde även varma somrar i Hubei med temperaturer på 40° där det var hög risk för uttorkning. Men mor och son gav inte upp.

Athletic as ever.

Atletisk som alltid

Faktum är att det hårda arbetet lönade sig. År 1998 kom Chuang Chih-Yuan in i landslaget i Taiwan. Ett år efter det gjorde han sin debut i World Tour-serien. Där nådde han kvartsfinal i både singel och dubbel i Österrikiska öppna. År 1999 flyttade Chuang till Tyskland, men svårigheterna fortsatte för både mor och son. På grund av begränsade medel hade Chuang Chih-yuan det svårt att öppna upp sig för sina europeiska lagkamrater och blev en enstöring. Han hade inte heller någon assistent under tävling och träning.

Chuang Chih-Yuan visste dock vad han ville prioritera och tog de möjligheterna han fick mycket väl. Med hårt arbete och beslutsamhet höjde han sin tekniska kapacitet till en helt ny nivå. Han uppnådde en speciell kombination av asiatisk hastighet och europeisk variation vilket gjorde det svårt för en hel del spelare att anpassa sig till honom.

Under år 2002 blev Chuang Chih-Yuan mycket aktiv inom den internationella kretsen och hans träning i Europa gav anmärkningsvärda resultat. Han nådde finalen flera gånger i World Tour tävlingar och även i de asiatiska spelen där han besegrade Kong Linghui längs vägen, han förlorade sedan mot Wang Liqin i finalen. I slutet av detta år deltog han i ITTF Grand Finals och efter att flera gånger precis ha förlorat på målsnöret tog han nu hem mästerskapstiteln. Hans beslutsamhet var tillräckligt stark och det gjorde att han kunde besegra Kong Linghui i öppningsrundan i tävlingen med 4-3. I kvartsfinalen besegrade han Jean-Michel Saive i sex set. Därefter mötte han en annan stor utmaning i skepnad av Wang Hao. Återigen stod han för en fantastisk prestation och vann med 4-3 vilket gav honom en plats i finalen. Där mötte han den österrikiska stjärnan Werner Schlager och gjorde det med ett stort mod. Efter att ha spelat en riktig långkörare till match vann Chuang Chih-Yuan äntligen sin första mästerskapstitel i herrsingel i en internationell tävling. Han stod äntligen högst upp på pallen i slutet av tävlingen.

Segern i tävlingen gjorde att en hel del människor ställde sig frågan:

Vem är Chuang Chih-Yuan?

Chuang with his signatur serve

Chuang med sin speciella serve. Video: Chuang – Joo Sae Hyuk. Klicka för att kolla

På den tiden sa det kinesiska laget att de såg honom som ett av de största hoten. Vid 21 års ålder ansågs han vara den mest lovande spelaren i världen. Han hoppade, januari 2003, från plats 40 till plats 7 på världsrankingen. På grund av den stora potential Chuang Chih-Yuan visat, lovordade det Taiwanesiska bordtennisförbundet honom väldigt högt. Men stolthet fanns inte i Chuangs ordförråd. Han förblev lågmäld trots hans växande fans och lov.

”Jag vann några matcher mot Ma Lin och Kong Linghui på grund av att de senaste förändringarna i spelsystemet (11-poängsystem och ny serveregel) blev till min fördel. Eftersom jag precis börjat, var min acceptans för en sådan förändring klart snabbare. De anpassade sig inte så snabbt till ändringarna men jag visste att när de gjorde det skulle de snabbt komma tillbaka till lika hög spelnivå som innan regeländringarna.”

När det gäller hans ständigt stödjande mor, Li Gumei erkände hon hur hårt hans son arbetade. Men hon visste att Chuang Chih-Yuan fortfarande inte nått sin fulla potential: ”Han har fortfarande en lång väg att gå, som en bergsklättring. Den sista delen av resan är den svåraste, mest svår att klättra. Vi har inget specifikt mål. Varje framgång bör vara början på ett annat mål.” Efter en bra säsongsavslutning 2002 ville Chuang fortsätta på samma bana 2003 på VM. Men han kunde inte fullt ut utnyttja sina möjligheter. Mot Joo Saehyuk blev han utslagen i åttondelsfinal. Han spelade också i dubbel men förlorade mot det kinesiska paret Zhang Yu och Leung Chu Yan.

Chuang Chih-Yuan fortsatte att utvecklas och fick mer erfarenhet från den internationella touren men de riktigt stora framgångarna verkade vara svåra att uppnå igen. Hittills har han samlat ihop tre mästerskapstitlar i singel från World Tour-serien: Brasilien 2003, Chile 2011 och Spanien 2012. Men i OS och VM har det inte blivit några medaljer.

Den andra riktigt stora och minnesvärda matchen för Chuang Chih-Yuan, bortsett från 2002 i ITTF Grand Finals, var i OS i London 2012. Bronsmatchen mot Dimitrij Ovtcharov frånTyskland. Det var ett perfekt tillfälle för den taiwanesiska spelaren att slutligen vinna en medalj i global konkurrens. Han var i bra form och var riktigt nära att vinna matchen. Men taiwanesen fick nöja sig med en fjärdeplats efter att ha förlorat matchen med 2-4 med bara två poängs skillnad i sjätte set.

Nederlaget var hårt och var svårt att acceptera. Lyckligtvis hade Chuang mycket starkt stöd från hans mor och hela hans familj. Li Guimei var i arenan och hejade entusiastisk på sin son. Trots förlusten gjorde Chuang Chih-Yuan faktiskt sin bästa prestation i OS. Bortsett från idrottsprestationer hade han en till dröm och det var att öppna ett bordtenniscenter. År 2008 kom hans dröm i uppfyllelse, att göra bordtennis mer tillgängligt för folket i Taiwan. Chang har haft sina svåra år men han är fortfarande hungrig på att fortsätta utvecklas och göra bra resultat. Trots en ålder av 34 förblir han runt topp 10 på världsrankingen.

Genom frustration och tillfredsställelse, upp-och nedgångar i livet, och även när glansen bleknar kommer föräldrarna alltid vara stolta över sina barn. Det är den typ av stöd Chuang Chih-Yuan har från sin familj och speciellt hans mor, som var hans första tränare. På grund av det ovillkorliga stöd han fick från sina föräldrar kunde Chuang Chih-yuan klara av utmaningarna. Han kämpade match efter match. När han vinner, delar hela familjen glädjen. När han förlorar, kämpar de sig tillsammans tillbaka igen. Seger och nederlag är bara tillfälligt, men deras kärlek till sin son är permanent.

Chuang Chih-Yuan spelar med Tenergy 64 2.1mm på forehand och backhand. Han spelar med en specialgjord Arylate-Carbon stomme. 2014 nådde Chuang en mycket speciell personlig framgång genom att slå sin sedan länge tuffa motståndare Joo Saehyuk på Lag-VM.

(Text översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar