Matilda Ekholm blev bästa svensk på senaste VM som gick av stapeln för en kort tid sedan i Kina. Matilda gick faktiskt hela vägen till en åttondelsfinal och sådana individuella framgångar på damsidan har vi verkligen inte varit bortskämda med.

Jag har haft möjlighet att prata med Matilda om detta VM och även hört en del röster om henne och nedan följer en text om detta men även lite om Matildas framtid.

VM i Qoros i Kina bjöd på en gigantisk träningshall där alla spelare fick tillgång till ett eget bord att slå in på vilket verkligen inte tillhör vanligheterna. Såklart är detta ett stort plus för spelarna som får chansen att värma upp på bästa sätt. Kommunikationerna mellan spelhall och hotell var också bra, varje halvtimme gick det buss mellan dom två platserna och resan tog ungefär 25 minuter vilket är ganska bra i dessa sammanhang.

Matilda berättar för mig att det under matcherna var riktigt god stämning och bra atmosfär i hallen hos publiken och då framförallt när det var fullsatt. VM i Shanghai 2005 var också något som Matilda minns med glädje när man då verkligen fyllde en jättearena till bredden med folk.

I A-hallen så var det åtta bord som stod uppställda på rad. Borden och golvet i hallen höll utmärkt klass precis som man kan förvänta sig och spelarna hade även en ”players lounge” med mat och dryck. Matilda ger uttryck av att vara nöjd med hur hon som spelare hade det.

Inför mästerskapet så tränar Matilda avsevärt annorlunda än vad hon gör i vanliga fall. Det är mycket mer fokus på kvalitet än på kvantitet. Sista veckan innan avresa till VM körde Matilda ett pass om dagen med inslagning, en övning och sedan en sju-setsmatch. Utöver det så blev det också cirka trettio minuter med ”bollåda” där fokus låg på att vara i bra position och med bra balans. Fysträningen fortsatte hon med precis som vanligt inför mästerskapet.

IMG_0656

Matilda försöker på ett mästerskap mest hitta vägar till att må bra när hon väl är där. Att slipa detaljer eller köra stenhårda pass ligger inte för henne på ett mästerskap. Matilda försöker istället att köra ganska lätta pass och då med fokus på sina egna styrkor, rörelse och lite serve följt av fritt spel. Lite lättare fysträning kommer också in för att hålla spänningen uppe i kroppen.

Vila är något som också är viktigt och då även från sociala aktiviteter. Möjligen så kan Matilda gå iväg och ta en fika med någon då och då men annars spenderas en hel del tid på hotellrummet där hon kanske kollar in en video från egna matcher och klipp hon valt på sina egna bästa bollar och hon kan även kombinera detta med videos på andra vänsterhänta spelare som inspirerar henne. Allt för att komma i en god och positiv stämning.MathildaEkholmRemyGros13SMALL

Inför matcherna så börjar det oftast med att fysion Micke Holm får mjuka upp eventuella stela muskler lite. Efter uppmjukning så blir det inslagning som ser ut ungefär lika varje gång och består av samma moment. Ett av dom momenten är att hon alltid kör serve och sedan fritt spel samt sedan en övning med fritt spel mot backhand. Desto längre in i turneringen Matilda kom desto kortare blev inslagningarna. I början av turneringen så var passen ungefär en timme långa och kortades sedan av allt eftersom för att sedan till sist vara nere på inte mer än tjugo minuter.

Gällande matcherna på VM så berättar här Matilda kort om varje match.

Anqi Luo, Vinst 4-0:
”Första matchen på ett mästerskap är alltid speciell. Jag var lite stel och nervös så jag lade allt fokus på att bara spela in bollen på bordet och att röra på fötterna ordentligt. Det visade sig vara rätt taktik då Luos orutin lös igenom vid flera tillfällen och hon slog bort sig”

IMG_0659

Zion Lee, vinst 4-1:
”Min taktik var, som så ofta, att dra ner på tempot och att spela med mycket skruv. Det stressade henne ganska mycket och fick henne att missa en hel del. Detta var också en match där jag var tvungen att visa en del attityd då motståndaren försökte sänka mig genom att högljutt ossa på alla bollar och det inkluderar kantbollar”

Margaryta Pesotska, vinst 4-1:
”En välspelad duell där jag helt enkelt var lite bättre än henne för dagen. Jag attackerade och hon försvarade och jag vann. Kanske min bästa match någonsin.”

IMG_0662

Mu Zi. Förlust 0-4:
”Jag hade bra chanser att vinna både första och andra set men jag blev för ivrig. Ivern fortsatte i kommande set men hon kändes sig inte hotad och kunde vinna ohotat”

Kring sin egen insats så är Matilda rätt så nöjd med sin insats. Hon hade en bra uppladdning och fick en bra känsla från start med spel i mixeddubbelklassen tillsammans med Mattias Karlsson och efter det så flöt det på. Nyckeln till framgång var hennes mentala balans berättar hon. Hon gillade utmaningen och hade inställningen att om hon förlorar så beror det på att motståndaren har gjort en bättre match än hon. Enklast är bäst säger hon med tillägget att det är klart att det inte alltid blir så.

Vanliga röster om Matilda och även statistik som jag har tagit del av säger att Matilda är den av alla svenskar som är mest noggrann med sina förberedelser. Det visar sig också i hennes procentsats i ”öppningar” som sitter på bordet där hon ligger på över 90 % vilket ingen av dom andra svenskarna är i närheten av.

När man ber Matilda berätta om hennes otroliga säkerhet så förklarar hon att det är en naturlig del för henne att anpassa spelet till vad som passar henne och då hon inte riktigt hinner med som hon vill i det snabba spelet internationellt så måste hon dra ner på tempot och jobba mer med skruv. Hon berättar också att en annan anledning till att hon spelar som hon gör är att hon i många år tränat mycket med killspelare och anpassat sitt spel efter det. Matilda upplever också att hon faktiskt kan vinna en fördel på detta då det inte är så många damspelare som spelar som hon och att hon därför i ännu större grad försöker styra spelet åt att vara i lägre tempo och med mer skruv än fart. Gällande att förstaöppningen sitter på bordet så är det lång och trägen träning som ligger bakom det då hon redan från första början fått inpräntat från sina tränare att förstaöppningen ska sitta på bordet och att inga toppspelare ger bort gratispoäng. Matilda har därför försökt träna utefter dessa förutsättningar med vetskapen om att det är ett måste för att lyckas.

Jag försöker närma mig Matilda och hennes framtidstankar och om det är det svårt att sia säger hon. Hon kör på en dag i taget och kör på så länge kroppen håller och så länge hon har inspiration. För tillfället så bor Matilda i Wien där hon tränar på Werner Schlager Academy med Tamara Boros som ansvarig tränare. Boros bakgrund som toppspelare och före detta världstrea och den erfaranheten det bär med sig uppskattar Matilda väldigt mycket. Matilda spelar även i den österrikiska ligan och även i Champions league. Träningen tillsammans med Boros som även sker i samråd med Anders Johansson har viss fokus på att Matilda ska ha kroppen i en mer framåtlutad ställning och att låta bli att ”sitta” i spelet. Hon fortsätter att jobba med dessa bitar och även en del detaljer i returspelet.

IMG_0661

Jag försöker ta reda lite på Matilda tankar om OS och där berättar hon att hennes satsning inte är specifik för OS och det av flera anledningar. Ett eventuellt deltagande på OS ligger ju faktiskt utanför hennes egna händer då hon efter att kvalificerat sig även måste bli uttagen av SOK. Så hennes pingissatsning står och faller absolut inte med ett deltagande på OS i Rio. Matilda tillägger dock att det såklart hade varit väldigt kul att spela OS i Rio 2016 vilket vi alla pingisälskare också både hoppas och önskar henne.

Avslutningsvis så skickar Matilda med ett par råd till alla unga som vill bra på pingis och det är att man måste ha kul när man tränar och det eftersom det tar så himla lång tid att bli bra. Har man roligt så kan man hitta sin egen väg till att bli bättre. Dessutom är det oerhört viktigt att koncentrera sig på träningen och försöka se på dom bästa och lära av dom, dom har ju blivit bra av en anledning.

För den som är intresserad så spelar Matilda med Tenergy 05 på både backhand och forehand (fokus på skruv inte helt oväntat) och som stomme har hon sig egen ”Butterfly Matilda 2016”.

IMG_0657 IMG_0658

Stort tack till Matilda för att du tog dig tid at dela med dig av detta till oss och stort lycka till i framtiden med din karriär!

Om författaren

Max Ansbro

Max har varit ledare och pingistränare i över 20 år. Idag är Max verksam som tränare, lagledare och ordförande i en av Sveriges största klubbar, Norrtulls SK från Stockholm. Max har även under flera år arbetat med ungdomar och deras träning och är ett av namnen bakom Norrtulls ungdomsframgångar på senare år. Kuriosa är att Max var expertkommentator i bordtennis för SVT under OS i London 2012. Max skriver sedan sju år tillbaka Sveriges största pingisblogg (www.pingisfan.se).

Relaterade artiklar