TENERGY 05 presenterades för första gången i april 2008 – då inträdde TENERGY-serien som senare kompletterades med Tenergy 64, 25, 80 och deras FX-versioner. En serie som blivit en riktig succé.

Vilket Tenergy-gummi är rätt för dig?

TENERGY rubbers

TENERGY-gummin

Att välja vilket TENERGY-gummi som passar bäst kan inte åstadkommas enbart med siffror. Vilken stomme som används till gummit spelar en stor roll. Men vissa grundläggande utgångspunkter kan lätt förstås, och hjälpa dig att avgöra vilket gummi som är bäst för ditt spel. Alla TENERGY-gummin ger stöd åt alla typer av offensiva spelstilar och är utmärkta i hastighet, skruv och kontroll, men med olika fokus på varje område för varje gummi.

”Rätt” gummi beror på spelstyrkan och önskemålet varje spelare har samt deras spelstil. Förr i tiden var valet lite enklare. Gummin, såsom BRYCE gav hög hastighet och mycket kraft, men med en begränsad skruv. TENERGY gör valet lite mer besvärligt, eftersom det ger båda alternativen i ett gummi. En annan viktig aspekt bland spelarna är ofta helt enkelt kallat ”kontroll”. Men vad exakt är kontroll? Mer om det senare. Sammantaget har TENERGY höjt nivån på spelet för många spelare som nu kan utföra mycket krävande tekniker såsom ”tillbakadrag” och ”banana” som plötsligt blev möjligt för alla. Butterflys forsknings- och utvecklingsteam håller med:

„Tenergy-gummin gör att spelarna kan använda mer tekniskt krävande slag av en högre nivå – de bjuder in spelare att göra det. Sammantaget blir sporten roligare, eftersom spelarna inser att dessa slag nu plötsligt är möjliga – dessutom med mindre misstag ”

Fart med skruv eller skruv med fart?

Speed-spin_SWE

Jämförelse – Fart & Skruv

Det första spelarna kräver av sitt gummi är fart och skruv.

Hastighet – TENERGY 64

Det snabbaste gummit är TENERGY 64, följt av 80 och 05. Professionella spelare väljer ofta TENERGY 64 för att åstadkomma maximal hastighet och kraft i sina slag – spelare såsom Jun Mizutani, Zhang Jike och Chuang Chih-Yuan.

Skruv – TENERGY 05

Rotation: TENERGY 05

Rotation: TENERGY 05

Styrkan i TENERGY 05 är verkligen skruv. När man slår tangentiellt, får bollen flest varv per sekund, mer än med TENERGY 80 och 64. Detta är inte bara bra för spelare med tunga skruvloopar, det är även bra när man ska serva samt för defensiv-spelare när de deffar. TENERGY 05 används i stor utsträckning bland toppspelare såsom Timo Boll, Marcos Freitas och Kenta Matsudaira.

Mångbegåvade TENERGY 80

De grundläggande aspekterna av skruv och fart är välbalanserat med TENERGY 80. Dess konstruktion ligger mellan Tenergy 64 och 05 när det gäller diameter och höjd. Gummits spelegenskaper ligger också där som följd. Med mycket skruv och fart förblir TENERGY 80 kontrollerat hela tiden, är bra i returspelet och lätt att placera bollen med. Detta gör TENERGY 80 rätt val för allroundspelare som Tie Yana, Seiya Kishikawa eller Joao Monteiro.

 

Jämförelse av bollbanor: överskruv

För att förstå styrkorna i varje TENERGY kan det illustreras med olika banor på överskruven. Låt oss ta en titt:

„Ju högre och mer böjd bana, desto mer skruv på bollen. Ju rakare och lägre linje, desto högre fart på bollen.”

Comparison: trajectory at topspin

Jämförelse: bollbana vid loop

TENERGY 05 har den mest böjda banan vid överskruv medan TENERGY 64 är den rakaste. Den böjda banan på TENERGY 05 betyder inte bara mest skruv utan hjälper också att styra bollen tillbaka exakt på bordet, även när bollen träffas sent och under bordskanten. Detta stöder skruvspelare som Timo Boll eller Tiago Apolonia. Den högre hastigheten på TENERGY 64 håller banan låg och rak, vilket minskar restiden av bollen som täcker samma avstånd som i sin tur minskar reaktionstiden för motståndaren. Spelare som Zhang Jike och Jun Mizutani värdesätter särskilt denna aspekt.

„Spelare som söker tung skruv och ett ”stabilt” loop mot loop spel bör testa TENERGY 05. Spelare som värderar hög fart och hårda slag högt är mer lämpade att spela med TENERGY 64. Spelare som söker balans mellan dessa aspekter är bör istället testa TENERGY 80.”

Jämförelse av bollbanor: underskruv

Trajectory_Backspin_swe

Jämförelse – Bollbana vid underskruv

Tabellerna vänds när vi tittar på de banor som blir av underskruvsslag. Här har TENERGY 64 den högsta bollbanan. Den lägsta och mest direkta har TENERGY 05. Principen förblir dock densamma, men att effekten av den tangentiella träffen är omvänd. Istället för att flyga uppåt vid ett överskruvsslag, rör den sig nedåt vid ett underskruvsslag!

Detta möjliggör följande slutsats:

Ju hårdare gummiyta, desto exaktare följer bollen rörelsen av racketsvingen.

Gionis: Tenergy 05

Gionis: Tenergy 05

Defensiva spelare som värdesätter skruv – även som attack – tenderar att gynnas av TENERGY 05. Det gör i alla fall grekiska spelaren Panagiotis Gionis:

”Att spela med mer underskruv är inte alltid det bästa alternativet eftersom det gör det möjligt för motståndaren att svara med ett tyngre överskruvslag som kan vara svårt att få tillbaka på bordet.”

Hur mycket ”kontroll” behöver du?

Förutom fart och skruv, så vill de karakteristiska spelarna ofta ha något de kallar ”kontroll.” Det är här skillnaden mellan gummina i TENERGY-familjen ligger. Låt oss jämföra de tre mest populära Tenergy-gummina: 05, 64 och 80 i denna aspekt:

rubber-hardness_swe

Jämförelse – Gummiytans hårdhet

Svampen är densamma på alla Tenergy gummin, med undantag för deras FX-versioner, som har en mjukare och lättare svamp. Så skillnaden mellan gummina är i gummiytan – det är verkligen geometri av nabbar. De kortare nabbarna i TENERGY 05 gör gummit hårdare än TENERGY 80 och 64. Hårdhet har betydelse i bollkontroll, men:

Vad är kontroll egentligen?

Bollkontroll är en aspekt som är svårare än de flesta skulle erkänna. Det finns inte en utan snarare två aspekter av bollkontroll: Det finns bollkontroll i passivt spel, vilket innebär försvarsspel när motståndarna är offensiva. Och det finns bollkontroll i offensivt spel, det vill säga att underlätta placeringen av slag.

softer rubber surface (T64)

mjukare gummiyta (T64)

Kontroll 1: Passivt spel

De två bilderna illustrerar principen för passiv kontroll mycket väl.

Till höger kan vi se bollen ”gräva” sig in i en mjukare gummiyta med längre nabbar. På grund av den djupa träffen, har bollen en mindre utgångsvinkel, vilket resulterar i en mindre ”spridning”.

Det innebär att när man ska slå en boll rakt fram gör gummit med mjukare yta att man får mer kontroll i blockering och passivt spel överhuvudtaget eftersom det hjälper med att dämpa rotationen av bollen genom att minska utgångsvinkeln. Detta gör att TENERGY 64 är det mest intressanta gummit för den spelare som letar efter passiv kontroll och förmåga att blockera säkert.

harder rubber surface (T05)

hårdare gummiyta (T05)

Med ett hårdare gummi, såsom TENERGY 05, kan bollen inte gräva djupt in i gummits yta, som på bilden till vänster. Passiv kontroll minskar, eftersom utgångsvinkel för ett inkommande slag (med skruv) är högre. Då krävs det en högre teknisk kompetens från spelaren som behöver hitta rätt vinkel för att returnera skruven. Gummit är totalt sett mer känsligt för inkommande skruv.

Kontroll 2: Offensivt spel

I offensivt spel framställer samma princip olika resultat. Ju hårdare gummiyta, desto närmare bestämt följer bollen rörelsen av racketen, vilket resulterar i bättre placering och mer offensiv kontroll.

 

Exit angle: Tenergy 05 vs Tenergy 64

utgående vinkel: Tenergy 05 vs Tenergy 64

Om vi tittar på det här från den här vinkeln ger TENERGY 05 den bästa kontrollen, följt av TENERGY 80 och 64. Ta en titt på en Allt-om-Tenergy-Video som förklarar i detalj.

Bollkontroll – slutsats

Spelare som söker placeringskontroll i det offensiva spelet, som Timo Boll, hittar den bästa kontrollen i TENERGY 05. Den hårda gummiytan gör att bollen följer rörelsen i racketen mest exakt, vilket gör det möjligt för spelare att spela rakt fram utan att öppna racketen för mycket för att producera överskruv. Den extra skruven stabiliserar bollen i luften, vilket skapar mer säkerhet i placeringarna.

Spelare som letar efter passiv kontroll, som Jun Mizutani, som kräver en stor mängd säkerhet vid returnering av tunga slag är därför bäst rustade med TENERGY 64. Med sina långa nabbar och mjukare gummiyta gräver bollen djupare in i gummit vid träffen vilket gör att spelaren lättare kan hantera inkommande skruv eller hårda slag med exempelvis block. TENERGY 80 ger en balans mellan de andra två.

Jun Mizutani

Jun Mizutani_AAT-Shoot_small

Jun Mizutani

Vi frågade Jun Mizutani om hans erfarenhet av båda gummina. Han spelar för närvarande med TENERGY 64 på båda sidorna efter att ha använt TENERGY 05 under en tid.

”Medan jag gillade stabiliteten och skruven som TENERGY 05 gav i skruvspelet, hittade jag en brist vid passiv kontroll i mitt spel när jag spelade över bordet och mina egna överskruvsslag hade lägre hastighet överhuvudtaget jämfört med TENERGY 64 – vilket är anledningen till att jag beslutat att spela med 64. ”

Juns metod för att analysera sitt eget spel på forehand och backhand och hur han prioriterar kan fungera som ett exempel på hur man hittar ett gummi som passar perfekt.

TENERGY 80 – skräddarsydd för alla?

Exit angle: Tenergy 80

utgående vinkel: Tenergy 80

Hittills har vårt fokus varit på ytterligheterna: Skruv kontra fart. Därför fungerade TENERGY 05 och 64 som bäst passande exempel. Liksom alla Tenergy-gummin, har modell 80 samma gummisvamp. Men dess nabbar är när det gäller höjd och avstånd mellan varandra ett mellanting mellan TENERGY 64 och 05. Också vikten av gummit och dess hårdhet är ett mellanting av de andra två. Som ett resultat så tar TENERGY 80 upp de starka sidorna i 05 och 64, vilket ger en bra balans mellan skruv och fart.

Kort sagt: Det hjälper spelarna att uppnå passiv kontroll med ett mjukare gummi, men möjliggör också tung skruv och goda offensiva slag. Detta gör gummit idealiskt för allroundinriktade spelare som Tie Yana, Seiya Kishikawa och Joao Monteiro.

TENERGY 25 – mest skruv och bäst precision över bordet

Tenergy 25: broader pimples

Tenergy 25: bredare nabbar

TENERGY 25 har hittills uteslutits avsiktligt. Den representerar egenskaper som är ganska extrema och är inte lätt att jämföra med de andra Tenergy-gummina. Det karakteriseras av det tunga

Pimple diameter T05 (top) vs T25 (bottom)

Nabbarnas diameter T05 (över) vs T25 (under)

skruvspelet över bordet, men det kräver också en stor mängd teknisk expertis från spelaren som vill dra nytta av dess styrka eftersom de behöver slå bollen perfekt tangentiell och ”mjukt” i loopar, flippar eller servar.

TENERGY 25 använder breda och korta nabbar, som visas till vänster. Dessa nabbar är satta på ett mycket mindre avstånd, jämfört med TENERGY 64 eller 05. Därför är den övergripande känslan av detta gummi mycket hårt. Passiv kontroll reduceras med den höga utgångsvinkelen av bollen. Gummits hastighet är också det inte är den högsta.

Trajectory: Tenergy 25

Bollbana: Tenergy 25

TENERGY 25 är anpassad för: Korta servar med mycket skruv, et kontrollerat kort-kort spel, mycket skruv i slagen och tillbakadrag över bordet. Egenskaperna hos TENERGY 25 har sina rötter i den hårda gummiytan. Med den hårda ytan, följer bollen rörelsen av racketen ännu mer exakt än TENERGY 05 – men banan är inte bara mer böjd, utan också kortare då hastigheten på TENERGY 25 är den lägsta.

Tenergy 25 - higher exit angle

Tenergy 25 – högre utgående vinkel

Koki Niwa har tidigare varit en förespråkande användare av TENERGY 25. Men allt eftersom hans spel utvecklats längre bak från bordet har han övergått till TENERGY 05 på forehand och 80 på backhand för att dra nytta av sin extra kraft och fart i sitt spel.

TENERGY FX – känn skillnaden

En slutsats om den mjukare FX-svampen kan ses i denna TENERGY-video. Titta på hur TENERGY 05-FX, TENERGY 80-FX, TENERGY 64-FX och TENERGY 25-FX skiljer sig från sina motsvarigheter ytterligare i fart, lägre vikt och en mjukare känsla.

All About Tenergy Video

Video: klicka för att kolla

 

Text av Manabu, bilder anpassade av Frank Völler. Engelsk översättning av Sebastian Hallen och översatt till svenska av Henrik Johansson.

Om författaren

Manabu

Manabu Nakagawa är en utgivare av "table tennis report", magasinet startades av Hikosuke Tamasu (grundare av Tamasu Co.) och har en väl etablerad tradition på 60 år. Manubu har varit redaktör i 25 år, och reser över hela jorden för att bevaka tävlingar som t.ex. Olympiska Spelen och VM, där han tar hand om en mängd olika aspekter bland annat; mediebevakning, fotografering och att kommentera teknik utöver att utföra intervjuer.

Relaterade artiklar