Mer än 5 år av ”Tenergy” – låt oss ta en närmare titt på det revolutionerande gummi som förändrade bordtennisen. Vad gör det så speciellt? Hur är det utvecklat?

„Inte utan mitt Tenergy“

Tenergy_red_black_twins_small

Den 21 april 2008 infördes en helt ny familj av gummi: TENERGY. Gummit revolutionerade offensiv bordtennis och blev genast använt av ett brett utbud av professionella samt amatörspelare. Tenergy släpptes efter 20 år av utveckling. Den ursprungliga uppgiften var att behålla snabbheten i gummina även efter förbudet av speed lim – att göra det möjligt för professionella spelare att behålla kraften i sitt eget spel. Till stor förvåning för Butterflys forsknings- och utvecklingslag, fortsatte TENERGY till att bli ett av de mest spelade och uppskattade gummina någonsin.

Proffs och amatörer dras till kvaliteten och egenskaperna som Tenergy har. För amatörerna blev det större möjlighet att spela slag som vanligtvis är reserverade till toppspelare: Att dra tillbaka på svåra loopar, spela mycket skruv med backhand över bordet och att returnera servar med ”tjeckflipp” – saker som vi börjar se på alla nivåer av spel dessa dagar. Detta kan mycket väl vara en viktig faktor i populariteten hos Tenergy. Användningen av detta gummi vid VM 2012 i Dortmund, Tyskland visar bara hur populära Tenergy är; 53% av 799 spelare använde åtminstone ett Tenergygummi på sitt rack – siffran upprepas vid VM 2014 i Tokyo.

Men det viktigaste först…

Tenergy Users make up the majority at WTTTC 2014

Tenergyanvändare är majoritet på VM 2014

Speed lim – hur det började

Tenergys historia började redan på 80-talet med forskare som letade efter uppslag för att öka bollens studs på racketen. Redan då var efterfrågan på mer fart och mer skruv påtaglig.

Upptäckten av speed lim av Tibor Klampar på 70-talet accelererade även denna utveckling i professionell bordtennis, och det visar sig även på Klampars, Gergelys och Jonyers framgångar vid VM 1979. Efter det blev speed limning plötsligt ”a thing” för alla nivåer av spelare – och det spred sig mycket under 1980-talet.

Bara några år senare, meddelade ITTF ett globalt förbud mot speed limning. Det ursprungliga tillkännagivandet 1994 sköts upp, men Butterfly började omedelbart att forska i produkter som skulle efterlikna och senare även förbättra egenskaperna hos ett limmat gummi. Denna bestående forskning skulle senare löna sig.

Tre unika tekniker – fyra grundegenskaper

HighTension_small

Huvuduppdraget i många år var att producera fart och skruv på ett gummi utan hjälp av speciellt lim. Banbrytande teknik uppfanns på vägen – alla av dem är under ständig förbättring fram till denna dag.

  1. High Tension
  2. Spring Sponge
  3. Det unika ytgummit

SpringSponge_small

Dessa tekniker, som arbetar tillsammans för att skapa speciella egenskaper, är påtagliga i spelet och beprövade i materialprovning:

  • Betydande grepp
  • Bra fart
  • Mycket skruv
  • Fin bollbana

High Tension

Hitoshi Yamazaki, som jobbar med forskning och utveckling och som arbetar med Tenergy, minns:

”Först analyserade vi den kemiska processen som ansvarar för att göra fart och skruv på ett gummi under speed limning. Detta var relativt enkelt: limning ger spänning på ett gummi och ger det mer elasticitet. Vårt problem var hur man tillämpar denna princip på ett icke-limmat gummi och som samtidigt säkerställer att de förblir hållbara. Vanligtvis är det så att ju mer spänning ett gummi har, desto lättare går det sönder genom t ex sprickor och det tenderar att förlora kvalitet snabbt”.

Detta visade sig vara en utmaning – inte förrän ca sju år senare konstaterades svaret: högspänningsteknik (High Tension).

Hightension_Trampolin_small

High Tension orsakar en spänning som gör att det blir en stor effekt

Med denna innovation var det plötsligt möjligt att öka spänningen på gummiytan och svampen, som gör det möjligt att återspegla den energi av en inkommande boll och använda den utåt. Åtdragning av ytan skapar ytterligare spänning – ungefär som på en trampolin, där högre spänning ger en högre studs – bokstavligt talat. I ett gummi skapas spänningen inte mekaniskt, utan snarare på en kemisk nivå.

Som ett resultat av de så kallade ”High Tension” gummina hade de en mycket högre spänning jämfört med standardgummin i branschen – utan att förlora något i kvalitet eller hållbarhet.

År 1997 blev året då Bryce infördes, det första högspänningsgummit, och var det gummi som Werner Schlager (AUT) använde när han vann VM 2003 i Paris. 2007 kom BRYCE SPEED och hade dubbla spänningen som det ursprungliga Bryce. Gummit blev förstavalet på forehand för många professionella spelare, som Michael Maze (DEN). Han själv blev Europamästare med hjälp av Bryce Speed 2009 – mot Werner Schlager i finalen.

”Men jämfört med de första högspänningsgummina i TENERGY serien, kunde vi öka spänningen med 300%” förklarar Yamazaki. ”Vi var särskilt stolta över att de personer som testade gummina kunde använda dem för en längre tid utan att känna förlust av grepp eller att förlora kvalitet.”

Spring Sponge

Butterfly Forschungs-Team

Butterflys forskningsteam

En viktig faktor i utvecklingen av Tenergy var upptäckten av ”Spring Sponge” tekniken. Att hitta det var komplicerat. Forskningen tog cirka 10 år och det blev betydande investeringar med tester och svårigheter innan det speciella materialet kunde massproduceras. Nyckeln var att fokusera på strukturen av svampen – när man tidigare forskat och studerat mer på ytan av gummit.

Principen i frågan är: Ju längre bollen stannar i kontakt med gummit, desto högre är greppet. I detalj: ju djupare en boll kan gräva in i gummit, desto längre stannar bollen i kontakt med racketen. Så det verkar som om lösningen skulle vara en mycket mjuk svamp. Problemet är: en mjuk svamp absorberar även energi av en inkommande boll, och bromsar studsen på ett gummi. Så målet måste vara att hitta ett mjukare gummi som på något sätt kan ge energi till en boll istället för att absorbera det. För att hitta en praktisk lösning var forskare tvungna att titta på en annan plats. Frågan var:

Vad kan öka prestandan på en svamp, förutom tjocklek eller hårdhet?

Svaret – kort sagt – var konsistens. Ett visst prov av en svamp som producerades gav en väldigt hög studs, men var varken mjuk eller mycket tjock. Hur skulle det vara? Yuichi Thsuchiya från utvecklingsteamet förklarar:

SpringSponge-Effekt

Spring Sponge Effekt

”Gummin med klassiska svampar absorberar energi i bollen – ungefär som en matta utan fjädrar. Bollen får endast mängden studs som spelaren tillför i laget. Men detta prov visade sig vara mycket olika i detta avseende: Större celler av luft gjorde svampen mycket elastisk. När en boll vidrör gummit, gräver det in i svampen. Denna speciella svamp drar sig samman och expanderar under trycket – som en fjäder – och driver bollen utåt med extra energi. Denna teknik kallas alltså Spring Sponge.”

Den verkliga utmaningen började när svampen skulle massproduceras med exakt samma egenskaper som proverna visade. För att åstadkomma detta behövde Butterfly investera i helt nya produktionsmaskiner, bara för spring sponge produktionen.

”Med facit i hand, att investera i nya produktionsanläggningar var värt det.” Tsuchiya förklarar: ”på grund av fortsatt utveckling samt justeringar, kan vi nu aktivt styra storleken på dessa celler i steg om 0,1 mm. Det finns fortfarande potential för optimering och vi arbetar ständigt på att ytterligare förbättra tekniken. ” 

Hur är ytgummits struktur?

pimples_structure_small

Även om Spring Sponge hade en fantastisk effekt, att hitta rätt gummiyta till svampen visade sig vara mer än svårt.

Varför?

Eftersom kombinationer av nabbarnas höjd, diameter och avstånd som hade funkat i det förflutna gav nu inte lika tillfredsställande effekt på Spring Sponge. Att gå mot tradition är alltid tufft, men här verkade det nödvändigt.

Efter att ha utvecklat och sedan testat över hundra olika nabbstrukturer, var forskningsteamet förvånade av ett antal provexemplar, nämligen sådana namngivna med produktionskoder: 05, 64, 80 och 25. Den unika strukturen hos dessa provexemplar visade de bästa resultaten. Omfattande tester av Butterflys personal samt professionella spelare hos Butterflys rådgivande personal gav blandade resultat på dessa prov – till förvåning för utvecklingsteamet. Stora stjärnor som Timo Boll, Jun Mizutani, Werner Schlager tyckte lite olika angående vilka prover som var bäst. Masamachi Kubo berättar:

”Speed limning var fortfarande tillåtet på den tiden. Spelarna hade en svår tid att direkt jämföra proven till deras tävlingsutrustning. Ändå var vi lite besvikna över att se sådana blandade resultat – det var trots allt en stor investering på vår sida! (Ler). Jag är glad att detta inte hindrade oss från vår kurs då.”

Senare kunde spelarna minnas sin ursprungliga feedback, men var även glada över att se att Tenergygummin var kvar på en hög prestandanivå under en längre tid jämfört med andra gummin – trots att den ökade spänningen var stor.

Allt om Tenergy – filmen

Den andra och sista delen behandlar de viktigaste frågorna för spelare:

Vilka är egenskaperna för varje Tenergy? Hur skiljer de sig? Vilken Tenergy passar bäst till min spelstil?

Om du vill ha svar direkt, se ett spel med hög hastighet mellan Timo Boll och Jun Mizutani med otrolig grafik och slow motion effekter – Ta en titt på den fantastiska ”Allt om Tenergy” videon!

All About Tenergy Video

Video: klicka för att kolla

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

 

Om författaren

Manabu

Manabu Nakagawa är en utgivare av "table tennis report", magasinet startades av Hikosuke Tamasu (grundare av Tamasu Co.) och har en väl etablerad tradition på 60 år. Manubu har varit redaktör i 25 år, och reser över hela jorden för att bevaka tävlingar som t.ex. Olympiska Spelen och VM, där han tar hand om en mängd olika aspekter bland annat; mediebevakning, fotografering och att kommentera teknik utöver att utföra intervjuer.

Relaterade artiklar