Vid 18:40 mitt plan har äntligen markkontakt, jag är på Frankfurts flygplats. 30 minuter för tidigt – men det var en 12 timmars flygning. 12 timmar där jag kunde hitta tid att tänka på VM.

Vad ändras – vad är nytt i professionell bordtennis?

Mu Zi (CHN)

Mu Zi (CHN)

I dam- och herrtävlingen har vi sett fyra kinesiska spelare i semifinalen… Li Xiaoxia, Liu Shiwen, Ding Ning, de tre namnen har varit i semifinaler förut, men en stack ut: Mu Zi, en spelare med kortnabb på backhand, mycket snabb och smidig. Med hjälp av kortnabbet flyttade hon motståndaren fram och tillbaka från bordet, ungefär som 14-åriga Mima Ito (JPN). Hon ändrade tempo och rytm hela tiden. Kanske vi är vittne till en trend i dambordtennis här, vilket ger ett alternativ till topspinspelet vi fick se spelas i finalen av Ding Ning och Liu Shiwen. Det är också trevligt att se – defensiven lever vidare! Korta nabbar (Wu Yang) eller långa nabbar (Tatyana Bilenko). Vi kommer fortfarande att få se defensiva spelare i framtiden!

Vad händer hos herrarna?

Weltmeister: Ma Long (CHN)

Världsmästare: Ma Long (CHN)

Ma Long kröntes slutligen som världsmästare, han ärvde titeln från Zhang Jike. I helkinesiska semifinaler, kunde vi se två olika spelsystem. Å ena sidan finns det spelare som Zhang Jike och den friska fläkten Fan Zhendong, som är lika bra från båda sidor, men som kanske gillar backhand extra mycket. Å andra sidan Fang Bo och Ma Long som har lite mer fokus på forehand och försöker maximera effekten på forehand när det är möjligt. 2015 var sannerligen Ma Longs tur att vinna, men jag kan se Fan Zhendong eller Zhang Jike slå tillbaka i framtiden. Vi har sett backhand-flippen (”banana/tjeckflipp”) få ännu större betydelse – och för att kompensera har vi sett fler långa skär dessa dagar. Tyskland med deras starka lag av Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov och Patrick Franziska, som har spelat briljant i Suzhou, samt Japan med Jun Mizutani, Koki Niwa och Kenta Matsudaira utmana kineserna om en titel. Samtidigt såg vi koreanska spelare som Lee Sang Su, som fortfarande har en stor potential – likt Hugo Calderano (BRA), eller de unga portugisiska och Hongkong-kinesiska aktörerns. Det är verkligen en intressant framtid inom bordtennisen.

prause5

Richard ”Richie” Prause

För spelare återstår det att lära sig av sina förluster och fortsätta att utvecklas. Att bara försöka spela snabbare hela tiden verkar inte vara mottot för framtiden, fokus verkar vara på placering- och tempoförändringar enligt min mening. Den nya plastbollen har avklarat sitt första VM. Med lite mindre skruv och fart tillåter det lägre rankade spelare att sätta stor press på favoriter, även om vi inte fick se någon verklig sensation i Suzhou 2015. Växlandet till de nya bollarna har lagt nya krav på spelarnas fysik. Atletism har alltid varit viktigt, men det har blivit en förutsättning för att lyckas, eftersom spelaren måste sätta in mer fysisk ansträngning för att göra poäng…
Bordtennis förblir annorlunda.
/Richie

 

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

 

Om författaren

Richard

Han började spela bordstennis vid 12 års ålder och har aldrig släppt taget. Från att ha varit med som spelare i det tyska landslaget bytte han till att vara tränare på hög nivå. Från 2000-2004 var han tränare för det tyska damlandslaget innan han 2004-2010 tränade det tyska herrlandslaget. Där var han högst ansvarig för Timo Boll och hans lags framgångar. 2010 började han jobba för det kända Werner Schlager Academy i Österrike som huvudtränare och som bordtennisexpert för ITTF. Han har varit en del av Butterflyfamiljen i många år och ser fram emot att förbättra sporten bordtennis ännu mer.

Relaterade artiklar