Vi kan stolt annonsera den senaste medlemmen i Butterflyfamiljen. Efter att hans lagkamrat Tiago Apolonia nyligen anslutit är vi mer än glada att välkomna den 26-årige Marcos Freitas, född på Madeira och nummer nio på världsrankingen! Under hans senaste visit på Butterfly Europa tog vi chansen att ställa några frågor till honom.

reworked 3

Marcos under visiten på Butterfly Europa

Hej Marcos och välkommen till Team Butterfly! Första frågan: Hur uttalas ditt namn korrekt? 🙂

Tack! Man uttalar det faktiskt ungefär som Markosh Freitash.

Du är nu bland topp tio I världen och har nyligen tagit guld för Portugal på lag-EM – vad har förädrats för dig?

Vår finaltriumf, medaljen och äran som kom tillsammans med det är såklart väldigt stort för bordtennisen i Portugal och för mig personligen. Pressen på mig tycker jag dock inte har förändrats.

När man är inom topp tio, förväntar sig folk att man ska göra bra ifrån sig – det är press nog.

Hur upplevde du finalen?

Vi visste innan matchen att vi hade chans. Timo Boll presterade på en hög nivå under tävlingen, men vi visste att om Tyskland skulle ligga under med 2-1 så skulle även han känna pressen och att jag skulle ha en bra chans att vinna mot honom. Och det tog jag vara på. Det var en fantastisk match och en stor vinst för vårt lag. Fansen stöttade och pushade oss ständigt och jag tror att tyskarna var mer än lite påverkade av att atmosfären i hallen var i hemmalagets favör.

Både dina fans och motståndare vet om din fighting spirit – du har vänt rätt många matcher efter att ha legat under. Hur kommer det sig?

Jag försöker helt enkelt att tvinga mig själv att tänka positivt och se framåt – poäng för poäng. Mina motståndare vet också att jag kan vinna även om jag är nere för räkning – ju fler poäng jag vinner desto mer nervösa blir de.

Har du någon förebild inom bordtennis?

Inte egentligen, men det finns definitivt spelare som har influerat mitt eget spel på ett signifikativt sätt. Bland dem finns helt klart Vladimir Samsonov och Timo Boll som är vänsterhänt precis som mig.

Hur förbereder du dig inför en match?

Marcos kündigte seinen Wechsel zu Butterfly auf seiner Facebook Seite an.

Marcos annonserade kontraktet med Butterfly på hans Facebooksida

Förutom uppvärmningen är min uppladdning mer eller mindre tekniskt inriktad. Om jag möter Timo Boll t. ex. försöker jag att spela med en vänsterhänt spelare att slå in med så att jag kan vänja mig med att möta en vänsterhänt och komma in i det spel som blir när två vänsterhänta möter varandra. Jag tränar även upp viktiga slag – mot Timo är det mycket viktigt att returnera hans serve aggressivt, så då tränar jag extra mycket på bh-flippar.

Vilket material från Butterfly använder du?

11034240_903463173009161_5511022491658821623_n

Tiago Apolonia (v), Butterflys president Yamada och Marcos Freitas (h)

Jag använder en Arylate-Carbon stomme och har Tenergy 05 2.1 på både forehand och backhand. Den kombinationen passar min spelstil, jag kan spela med mycket skruv nära bordet och från medeldistans. Tenergy har bra grepp i plattan, men också snabb, stabil och precis i loop-loop. Den höga kvalitén i gummit för att jag kan koncentrera mig helt och hållet på mitt spel i viktiga sitiuationer – jag behöver aldrig vara osäker på mitt material.

Generellt sett försöker jag att inte experimentera med mitt material för mycket – jag har stort förtroende för butterflymaterialet jag spelar med just nu.

Vilka är dina mål i framtiden?

Självklart, precis som de flesta atleter, vill jag ta medalj på OS, och jag jobbar hårt för att nå det målet. Förutom det så är mina långsiktiga mål att stanna inom topp-10 i världen och att konstant förbättra mitt spel.

Vill du vara uppdaterad med Marcos framfart? Kolla in hans webbsida www.marcosfreitas.com – eller hans Facebooksida 

 

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar