När Timo Boll slog en boll för första gången vid 4 års ålder, trodde han aldrig att han skulle bli en av de bästa pingisspelarna i världen.

Av Romina Concha S. | Europas och Amerikas redaktör | tabletennista.com  | Anpassat av Sebastian Hallen

29 år har gått sedan hans började med sporten och Boll har nått ännu en milstolpe i sin karriär. I september 2014 blev han en spelare som varit med bland de tio bästa spelarna i världen, i över tio år. Timo Boll kom in på topp-10 rankingen för första gången i januari 2002. Men under 2003 började han att kämpa med en ryggskada vilket ledde till att han fick lämna den absoluta toppen i januari 2004. Han återvände dit två månader senare men kunde inte bibehålla sin ranking så länge då. Däremot ville tidigare Europamästaren inte ge upp utan kom tillbaka till topp-10 i september 2004. Sedan dess har han varit rankad bland de bästa tio spelarna i världen. Utan tvekan har de senaste tio åren varit de mest framgångsrika i Timo Boll karriär. Under denna period har han vunnit de flesta av hans Pro-Tour, europeiska, världs och OS-titlar.

..i det förflutna

 

Timo Boll - success in 2004

Timo Boll – succé 2004

Efter det besvärliga 2003 hade Boll ett framgångsrikt 2004. Han vann tre Pro-Tour titlar: 2004 års Österrikiska öppna, 2004 års Tyska Öppna och 2004 års Polska öppna. Han ledde också Tyskland till final i 2004 års lag-VM som hölls i Qatar. Men han kunde inte upprepa de här framgångarna vid de olympiska spelen som hölls i Aten. Han förlorade mot Jan-Ove Waldner i kvartsfinalen.

2005 var ett ojämnt år för den tyska stjärnan. Han vann två Pro-Tour titlar, på SOC i Sverige och Japanska öppna. Han led tidiga nederlag vid EM och VM. Men Boll spelade upp sig i slutet av året. Han kröntes som mästare i World Cup och ITTF Pro-Tour finalen.

2006 var också ett framgångsrikt år i Pro-Tour kretsen. Han vann Polska öppna, Tyska öppna och Kinesiska öppna. Han fick också en tredjeplats på världsmästerskapen som hölls i Bremen och den tredje titeln i Europa Top-12.

World Cup Champion in 2005

Mästare i World Cup 2005

In 2007 Timo Boll wasn’t lucky in Pro-Tour tournaments. He couldn’t defend the Europe

Under 2007 hade Timo Boll inte samma flyt Pro-Tour turneringar. Han kunde inte försvara sin Europa Top-12 titel, men han gjorde en bra prestation vid EM som hölls i Belgrad, Serbien. Den tyska spelaren vann titeln i singel, dubbel och lag.

Lyckligtvis tog torkan av uteblivna på Pro-Tour segrar slut 2008. Boll vann titlarna i Österrikiska öppna och Polska Öppna. Framgångarna fortsatte också att komma vid de olympiska spelen i Peking och i EM som hölls i Sankt Petersburg, Ryssland.

I Peking 2008 tog Timo Boll sin första OS-medalj. Han, tillsammans med Christian Süss och Dimitrij Ovtcharov, vann silver i lagtävlingen. Men den tyska spelaren misslyckades i singel igen. Han förlorade mot Sydkoreas Oh Sang Eun i åttondelsfinalen, men i EM gick det bättre. Han försvarade sina titlar i singel, dubbel och lag.

Under 2009 vann Timo ytterligare tre Pro-Tour titlar: Polska öppna, Qatar öppna och Tyska öppna. Han tog tillbaka titeln i Europa Top-12, men han förlorade kronan på EM. Där vann han dubbel och lag, men föll mot den slutgiltiga vinnaren Michael Maze, i semifinalen.

.. de senaste åren

2010 präglades i början av rivaliteten mellan Tyskland och Kina på lag-VM. I Moskva leddes det tyska laget av Timo boll men föll mot Kina, trots att Boll slog Ma Long. Sedan detta år har han minskat sitt deltagande i Pro-Tour. Som ett resultat, lyckades han bara vinna japanska öppna 2010. På den europeiska scenen var den tyska spelaren obesegrad. Han tog sin femte titel på Europa top-12 och återtog kronan i singel på EM. Han försvarade också titlarna i dubbel och lag.

Bronze Medal in the World Championships 2011

Bronsmedalj på VM 2011

Under 2011 var hans frånvaro i Pro Tour ännu tydligare. Boll tävlade bara i Qatar och Tyska öppna, där han nådde finalen. Den tyska spelaren offrade Pro-Tour turneringar för att kunna fokusera på de stora mästerskapen. Det verkade vara ett bra beslut, eftersom att han några månader senare tog bronsmedalj i VM som hölls i Rotterdam. Det hans första medalj i på VM i singel. Denna framgång förlängdes till EM, där han försvarade titeln i singel och lag. Men han hade inte samma öde att vänta i World Cup. Där tog det istället slut i semifinalen.

2012 var inte heller det ett framgångsrikt år i Pro Tour. Timo Boll tävlade i Japan, Kina och Tyskland och förlorade tidigt i alla tävlingar. Lag-VM hölls i Dortmund, där Boll och Co. besegrades av Kina i finalen igen. På OS i London gick det inte bättre för den tyska spelaren.  Han förlorade oväntat mot Rumäniens Adrian Crisan i åttondelsfinalen. Men Boll spelade upp sig i lagtävlingen och blev den enda spelaren som kunde besegra Zhang Jike, nyligen krönt olympisk mästare, under turneringen. Han åkte sedan tillbaka till England för att delta i World Cup där det blev en andraplats. Han avslutade året med att ta sin sjätte titel i singel på EM.

Man såg inte lika mycket av Timo Boll 2013. Vid VM som hölls i Paris, Bercy, blev Boll slagen av Ma Long i en fantastisk kvartsfinal. Han deltog i Kinas öppna och Tyska öppna, där han nådde kvartsfinal respektive semifinal. Men den tyska stjärnan fick bättre resultat i dubbelspelet. Han vann titeln med Ma Long i Kina och med Patrick Franziska på hemmaplan. I World Cup förlorade han mot sin lagkamrat Dimitrij Ovtcharov i matchen om tredje platsen. Boll kunde tyvärr inte spela EM på grund av sjukdom, så han kunde inte försvara titeln som slutligen vanns av Ovtcharov.

Firm Part of the German National Team at WTTTC Tokyo 2014

Lag-VM i Tokyo 2014

2014 var inte heller något aktivt år för den tyska spelaren i internationella turneringar. Timo Boll kunde inte tävla i någon World Tour, men han var med på Europa Top-12. Där förlorade han dessvärre mot Dimitrij Ovtcharov i kvartsfinalen. Några månader senare nådde det tyska laget finalen i lag-VM som hölls i Tokyo. Men Boll och Co. drabbades av samma öde och blev besegrade av Kina återigen. I september hade Tyskland inte något lyckat lag-EM.  De misslyckades med att vinna sin 7:e titel i rad efter att överraskande ha förlorat mot Portugal i finalen. Boll besegrades av Marcos Freitas i fjärde matchen som gav segern till värdnationen. Den sista internationella turneringen för Timo Boll var World Cup som hölls i Düsseldorf. Han gjorde en bra prestation, men föll mot den slutliga vinnaren, Zhang Jike, i semifinal. Han vann till slut bronsmedalj.

..och framtiden

Timo Boll - going strong in 2014

Timo Boll – still going strong 2014

Tio år av framgång, men också avsaknad av titlar. Timo Boll har varit det största hotet mot de kinesiska spelarna under det senaste decenniet, men har inte kunnat vinna varken bågon VM-titel eller en olympisk medalj i singel. Han är 34 år gammal och spelare som Jan-Ove Waldner och Werner Schlager, som Boll ofta jämförs med, hade redan har nått dessa framgångar i den åldern. Däremot har den tyska spelaren inte ge upp och han vill gärna vinna dessa titlar under de kommande åren. 2015 har Timo Boll chansen att slåss om titeln på VM som ska hållas i Kina. Men det kommer att bli en svår uppgift, eftersom de kinesiska spelarna har blivit bättre och bättre. År 2016 kommer de olympiska spelen att hållas i Rio de Janeiro, Brasilien. Boll är då 35 år gammal och det kommer förmodligen att bli hans sista chans att vinna en olympisk medalj i singel.

Men åldern har aldrig varit ett hinder för Timo Boll. Enligt Liu Guoliang, är den tyska spelaren på väg mot en ny topp i sin karriär. Kanske kommer han att vinna dessa efterlängtade titlar i denna nya fas av karriären.

 

(Text översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Seb

Seb has succeeded in living his passion for table tennis. A long-time player, he connected to professional table tennis as commentator for the ITTF, travelling to top events such as World Championships and reporting live from the action. In 2014, Seb became part of the Butterfly Team, working in international Sales and Marketing at Butterfly Europe in Germany.

Relaterade artiklar