Vi är mycket stolta att få presentera Tiago Apolonia som Butterflyspelare. Sedan den första januari 2015 är han en del av Butterflyfamiljen. Under hans visit till Butterfly Europa i Moers i Tyskland tog vi möjligheten att ställa några frågor till den 28-årige portugisen om hans senaste framgångar och hur han ser på framtiden..

Tiago im Gespräch

snack med Tiago

Tiago, du har blivit Europeisk mästare i lag med ditt Portugal. Hur mycket har förändrats sedan dess för dig?

Vår framgång förändrade mycket för bordtennisen i Portugal och för mig personligen. Vi har fått en hel del uppmärksamhet och lovord från media (ler). Vi har till och med fått ett hederspris från staten i Portugal. Självklart gör uppmärksamheten också att förväntningarna ökas men det motiverar mig bara mer!

Vad har du för tankar om finalmatchen mot Tyskland?

Vi visste att all otur med skador hade försvagat Tysklands lag och att vi hade chansen. Tyskarna var dock ändå favoriter med ett stort tryck på sig att vinna, och vi hade stor fördel av hemmapubliken i MEO Arena. Det hjälpte mycket. Vi spelade en fantastisk turnering, alla var i bra form, så om allt gick perfekt kunde vi vinna i finalen. Och det gjorde det.

Portugal - European Champions 2014

Portugal – Europeiska mästare 2014

För dig med?

Absolut. Jag har spelat några bra matcher innan, men att vinna över Dimitrij Ovtcharov var förmodligen min största seger hittills.

I Portugal har ni en så kallad “gyllene generation” med er tre spelare Joao Monteiro, Marcos Freitas och du själv. Ni är alla ungefär lika gamla. Hur kommer det här sig, hade ni samma coach?

(skrattar) Nej, det här är underligt. Joao kommer från Guardaregionen, Marcos från Madeira och jag är från Lissabon. Vi kom till sporten via olika orter och på olika sätt och har bara mötts i landslaget eller på internationella turneringar och vi har alla haft olika coacher. Faktumet att vi alla är ungefär lika bra och håller hög klass internationellt är ren slump.

Vilka unga spelare kommer en dag att följa i era fotsteg?
DSC_0339

Vi tre har helt klart fört Portugal tillbaka på den internationella scenen i bordtennis, och vår framgång har stakat ut en väg för den nya generationen. Unga spelare som Diogo Chen eller Joao Geraldo kommer se till att bordtennisen i Portugal lever vidare på hög nivå.

Du har nått din högsta världsranking hittills I November 2014 (nr 13) som 27-åring. Hur blev detta den perfekta tiden för dig att vilja vara med i team Butterfly?

Jag gick till skolan precis som alla andra och jag började till och med att studera på universitet. Bordtennis var hela tiden viktigt för mig men mitt liv kretsade inte kring det. Det var inte förrän jag var 19 år gammal som jag bestämde mig för att spela professionellt, så det var helt klart sent att bestämma sig då. Det här är varför jag känner att jag fortfarande är i början av min bordtenniskarriär och att mina bästa år ligger framför mig. Jag jobbar hårt med min styrketräning, min rörlighet och mitt spel. Jag känner att jag kan fortsätta att utvecklas, och tillsammans med Butterfly vill jag nå min fulla potential.

Vad har du för målsättning med din karriär?

Jag är inte en av dem som jobbar för något enskilt mål, titel eller medalj på något mästerskap, och jag har inte något speciell plan att vinna en specifik tävling. Jag jobbar konstant med att pressa mina gränser och helt enkelt försöka bli en så bra bordtennisspelare som jag kan bli.

Jag litar på att framgångarna kommer som ett resultat av detta.

Tiago spielt Tenergy 05 auf dem Liu Shiwen Holz

Tiago använder Tenergy 05 på en Liu Shiwen stomme

Vilka Butterflymaterial hjälper dig med detta?

Jag använder Liu Shiwen-stommen med Tenergy 05 2.1 mm på både forehand och backhand. Stommen ger mig en mjukare känsla av en naturlig stomme utan carbonfibrer, även om den är flexibel och ger den nödvändiga kraften i mitt attackspel.

Jag föredrar Tenergy 05 för dess stabilitet i loop-loop-dueller. Bollen följer exakt min rörelse och gör det möjligt att spela mina loopar väldigt precist och med mycket skruv. Att det blir bra båge på bollen indikerar kvalitén på slaget. Jag gillar också hållbarheten på Tenergy jämfört med andra gummin. Även när jag tränar mycket kan jag använda samma par gummin från första dagen på en tävling till finaldagen på en World Tour tävling. Tenergyn fortsätter dessutom att vara spelbar långt efter tävlingen.

 

 

 

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Frank

Från dagis till universitetet stod han vid bordet och var mycket motiverad. Idag är han copywriter och japanskaöversättare och sitter vid bordet istället - men är inte mindre ambitiös för det, han följer de olika svängningarna i bordtennisvärlden och sköter Butterflys internetmarknadsföring.

Relaterade artiklar