Noshad Alamiyan är ett välkänt namn i bordtennisvärlden, både bland fans och spelare. Den sympatiska 23 åringen är fruktad för sin fantastiska touch och kan spela med vänster och höger hand och då ibland byta mitt i en bollduell! Med segrar över Kenta Matsudaira (JPN) och Wang Liqin (CHN), har han vunnit stor popularitet. Färre människor vet att han har en lika sympatisk yngre bror, vars liv också är nära kopplat till bordtennis. Vi besökte bröderna Alamiyan under sin vistelse på Werner Schlager Academy i Österrike.

1.) Hur började ni spela bordtennis och vem startade först?

Noshad: Jag började först med bordtennis.

Nima: Vår far, som var vår tränare visade oss bordtennis. Vi tränade varje dag och varje vecka för att bli bättre.

2.) Och vem av er är bäst? 🙂

Noshad: Ibland vinner han, någon gång vinner jag. Det är som 50-50. Men på träning är han lite bättre.

Nima: Vi har känt varandra under en så lång tid då det är svårt för båda överraska den andra.

3.) Hur stöds talangfulla spelare i Iran?

Noshad: Lyckligtvis har International Table Tennis Federation dragit igång många läger och turneringar för oss. ITTF har även byggt upp kontakten med Werner Schlager Academy (WSA) med hjälp av Afshin Badiee som är vice ordförande i det asiatiska Bordtennisförbundet. Jag kunde nå min högsta världsranking med hjälp av WSA. Jag vann redan då mot Tang Peng och Wang Liqin. En av min karriärs höjdpunkter så här långt är de olympiska spelen i London 2012, där jag spelat mot Timo Boll (i sextondelen).

Nima: Vår far och familjen alltid stöttat oss. Du vet, det är inte lätt att stödja så många människor i ett så stort land som Iran. De flesta spelarna som är unga och blir bra stöttas av familjen. Men det finns ett stort stöd från landslaget. Juniorerna deltar i ”ITTF Hopes Week”.

4.) Vem är och var era idoler när ni växte upp?

Noshad: Jag har aldrig riktigt haft en idol. Men om jag måste välja en, skulle jag välja Kalinikos Kreanga.

Nima: Min favorit är Ma Long.

Iran1

Noshad och Nima – stjärnor i Iran

5.) Hur stor är bordtennis i Iran, finns det ligor och klubbar?

Noshad: Bordtennis är faktiskt ganska populärt i Iran. Det finns många klubbar. Jag tror att folk gillar den här sporten mer och mer. Internationella spelare på elitnivå brukade spela i vårt land så som Chen Chien-en, Huang Sheng-Sheng och Segun Toriola. Några bra kinesiska och nordkoreanska spelare var också här. Vi hoppas att vi kan fortsätta på den här nivån och någon dag återigen bygga upp en stark liga .

Nima: Ja, det är möjligt att leva på bordtennis i Iran. Denna sport har en lång tradition i Iran. Nivån i vårt land var redan ganska bra för många år sedan och då spelade även några världsspelare.

6.) Om vi pratar om unga spelare, vem kommer att bli nästa stjärna i Iran?

Noshad: ITTF försöker göra så mycket som möjligt för oss. Jag hade chansen att få gå igenom ”Hopes Program”. Särskilt när du växer upp är det en väldigt bra möjlighet att få delta på några läger och utbildningar. Vi förlitar oss på föräldrarna och familjen för våra juniorer. Min far lärde mig att spela bordtennis. Detta exempel gäller även för vårt största hopp, Pourya Omrani. Vi kan fortfarande förbättras men då måste det finnas fler subventioner. Om våra spelare fick chansen att delta oftare i internationella turneringar, kunde vi visa vår potential oftare.

7.) Vilken är din största framgång hittills, och din bästa match?

Noshad: Mina största framgångar är på det asiatiska mästerskapet 2013på OS då jag blev bland de 32 bästa. Jag minns också Junior-VM väl när jag kunde slå Kenta Matsudaira från Japan och för första gången få stor uppmärksamhet från allmänheten.

Nima: The Qatar Open, för fem år sedan var riktigt bra för mig.

8.) Du har en massa fans över hela världen och har chansen att besöka många länder. Vilket har du gillar mest?

Noshad: Här (på Werner Schlager Academy), eftersom det är den bästa platsen för träning och förberedelse. Lägren i Kina är inte heller så illa.

9.) Vad är din styrka?

Noshad: Mitt bästa slag är backhand. Jag tycker att min serve inte heller är så dålig. Många spelare frågar mig om jag är höger- eller vänsterhänt. (skrattar) Min bollkänsla är inte så illa och jag älskar att underhålla publiken.

Nima: Serven och min forehand är mina stora vapen. Mitt loop-mot-loopspel är också en av mina styrkor. Om jag får spela mitt spel kan jag spela bättre än vad min ITTF ranking visar. Men det finns fortfarande mycket arbete och träning kvar att göra.

10.) Vad gör du förutom bordtennis?

Noshad: Jag älskar att spela fotboll!

Nima: Jag älskar fotboll också, men även Playstation.

11.) Vilka är era framtida mål?

Noshad: Jag vill spela så bra som möjligt på de stora tävlingarna som OS och VM: Vi vann mot Italien och förlorade mot Indien i Tokyo (Japan) i år, så vi misslyckades med att ta oss vidare i turneringen på grund av en sämre setkvot. Vi är mycket nära att tillhöra de 24 bästa nationerna i världen. Att nå det, och att delta i de olympiska spelen är mina största mål.

Nima: Mitt mål är att komma in på topp 100 på världsrankingen.

12.) Finns det något mer ni vill berätta för era fans?

Noshad: Bästa hälsningar till er, och tack för ert stöd! Om du gillar bordtennis, träna det så ofta som möjligt.

Nima: Bara träna, träna och träna!

Alamiyan Wong Chung Ting Tang Peng

Video – klicka för att kolla

Om författaren

Frank

Från dagis till universitetet stod han vid bordet och var mycket motiverad. Idag är han copywriter och japanskaöversättare och sitter vid bordet istället - men är inte mindre ambitiös för det, han följer de olika svängningarna i bordtennisvärlden och sköter Butterflys internetmarknadsföring.

Relaterade artiklar