Hur många gånger har vi blivit överraskade av Zhang Jike? Nåja, antalet är faktiskt inte viktigt. Det viktiga är att den här spelaren fortsätter att förvåna bordtennisvärlden gång på gång. I år har Zhang Jike tagit med oss i en virvelvind av känslor: från hans nederlag i Tokyo, hans prestation i Super League, och naturligtvis, det drama som utspelade sig i World Cup.

”Han är en mästare. Och en sann mästare kommer aldrig sluta kämpa. ”- Mikael Andersson

2014 har inte avslutats ännu men Zhang Jike verkar redan ha gjort sitt för att vara årets huvudnyhet och fylla rubrikerna bland bordtennisens nyheter. Han förvånande oss på ett sätt som bara han kan göra. En stor mästare inom bordtennis förväntas upprätthålla en hög grad av teknisk skicklighet och anständighet i hallen för det mesta. Han ska ansvara för sig själv och för hans lag. Han är en idol och alla bara älskar och respekterar honom.

Zhang Jike 4

Zhang Jike (CHN)

En annorlunda idol – ständigt utsatt för tryck

Zhang Jike är en stor mästare, men han passar inte i alla dessa definitioner. Han förlorar, han blir vild, han blir missförstådd för hans ansvarskänsla och slutligen har han inte någon brist på tvivel och kritik. I år blev han ett favoritämne igen för hans kritiker när de såg honom krossas av den tyska Dimitrij Ovtcharov i lag-VM i Tokyo. Hans brist på kämpaglöd gjorde att de ifrågasatte hans ansvar och vilja att vara bäst.

Lag-VM är en av de viktigaste tävlingarna i bordtennisen, och han förlorade. Och för att göra det mer underkänt så var Zhang Jikes nederlag emot en icke-kinesisk spelare i en final. Detta satte honom definitivt i stor mängd av stress eftersom han nu visste vad han behövde göra för att få upprättelse åt sig själv. Zhang Jike fick återupprättelse när han i den kinesiska superligan ledde sitt Shandong Team till mästerskapstiteln. I finalen, gjorde han en episk prestation mot Dimitrij Ovtcharov. Med underläge 0-4 i avgörande set, tog han sju raka poäng och vann matchen. Trots en tuff uppgift lyckades Zhang Jike klara sig ur den, men Liu Guoliang var inte alltför övertygad av Zhang Jikes prestation i superligan. Efter att ha sett matcherna tyckte han inte att hans kinesiske spelare hade mycket övertag mot sin tyske motståndare utan han tyckte att de var precis jämbördiga.

En ny chans: World Cup

15632151475_55fdf28c59_k

En laddad semifinal – Zhang Jike mot Timo Boll

Zhang Jikes perfekta tillfälle att få full återupprättelse kom när han blev inbjuden att spela World Cup 2014. Årets startfält var intressant eftersom Ma Long också var inbjuden. Bortsett från detta var tävlingen viktig eftersom det var den första stora tävlingen med den nya plastbollen. Den sista tävlingsdagen ställdes Zhang Jike inför två stora utmaningar när han fick möta två starka motståndare. Det ena var Timo Boll och honom mötte han i semifinalen. Timo hade en fördel, han fick spela i sitt hemland.

Detta placerade Zhang Jike i en svår situation, en situation som han inte hoppats på. Men i slutet av en jämn match vann han och gick till finalen, dock inte utan svårigheter.

Nu hade Zhang Jike ett annat berg att flytta på, att möta sin svåraste motståndare, nemesis och lagkamrat, Ma Long. En sådan här match har bordtennisvärlden väntat på. Zhang Jike hade haft flera tunga resultat bakom sig medan Ma Long tagit många vinster i World Tour sammanhang. Därför kan man bara föreställa sig hur mycket press Zhang Jike kände i den här matchen. Den pressen hade han i sju set och i ”förlängningen” i det sjunde avgörande setet.

Felsteg eller bara känslor?

15634560582_6b492bbace_o

Zhang Jike var tvungen att hantera pressen

Så när han vann den sista bollduellen och hela matchen kunde inte Zhang Jike hålla in alla känslor som ville komma ut. Han besegrade Ma Long i finalen i World Cup med den nya plastbollen! Han var så energisk att skrika inte var tillräckligt: Han sparkade i barriärer runt om i hagen, vilket ledde till att några förstördes och det blev chockade reaktioner från åskådarna.

På bara några sekunder drogs folks uppmärksamhet från hans fantastiska prestation i matchen till att vara förbryllade över vad han just hade gjort. ITTF var inte helt nöjda över att se ett sådant överdrivet beteende när deras annonsörers ”barriärer” krossades i bitar. Så småningom straffade de vinnaren med hela beloppet av hans prispengar, 45000 dollar för att vara exakt! Zhang Jike var snabb med att göra en offentlig ursäkt och tog fullt ansvar för sina handlingar, men kritiken fanns redan överallt på internet.

Zhang Jike förklarade efter händelsen hur hans perspektiv sett ut. Han sade att han har hållit ut för länge. Efter hans nederlag i Tokyo och att han inte kunde spela i asiatiska mästerskapens singelspel gjorde att han var satt under en stor mängd tryck. Men han medger att det han gjorde ändå var fel och att han var ledsen för det. För femtioelfte gången, tystade och skakade Zhang Jike folk i bordtennisvärlden och strålkastarljusen var på honom igen. Zhang Jikes personliga tränare, Xiao Zhan, var en av de allra första som försvarade Zhang Jike och säger att han alltid kommer att tro på honom. Men han vet att vad hans spelare gjorde efter matchen var fel och han bad om förståelse från folket.

Följderna

15013540713_9504d8c3b1_k

Zhang Jike – helt klart unik

Huvudtränaren Liu Guoliang sa att han var chockad och generad över vad hans spelare gjorde. Han avslöjade att när de skulle komma tillbaka till Kina skulle det bli disciplinära åtgärder för Zhang Jike. På så sätt får de lära honom att kontrollera sina känslor mer. Straff är inget nytt för Zhang Jike. Han avlägsnades från landslaget år 2004 på grund av allvarliga kränkningar. Han fick då återvända till sitt lag i Shandong. Efter två år kom han tillbaka igen men 2009 blev han återigen straffad efter att ha visat respektlöshet mot tränaren. Han fick inte spela i VM i singel 2008. Han pappa, Zhang Zhuanming uttryckte också att han inte gillade det beteende hans son visat upp i World Cup. Kort sagt, han delade samma känsla med Liu Guoliang. Men sett till insatsen var fadern mycket imponerad av hur hans son kämpat.

a true star

En sann stjärna

Även om det fanns en hel del av denna kritik blandat med stöd från hans lags tränare och hans far, fanns det också människor som förstod och försvarade honom. Bortsett från hans fans, kom den tyske Dimitrij Ovtcharov till försvar av den kinesiska spelaren och bad folk att inte ha alltför negativ kritik av Jike eftersom att han varken skadade någon eller förstörde för någon. Den tyske tränaren Rosskopf kritiserade också straffet och menade att bötesbeloppet var löjligt. Zhang Jike fick också en supporter från ITTF. Det var en medieansvarig från förbundet som trodde att det han gjorde faktiskt var bra för sporten. Han sade att bordtennisen behöver ett stort namn och det borde vara Zhang Jike.

Han kanske inte kan göra alla nöjda, men en sak är säker och det är att Zhang Jike är en mästare och profil. Zhang Jike är inte rädd för kritik och kritiker. I själva verket är han bekväm med det och hans mentala styrka gör att han kan arbeta hårdare för att bevisa att de har fel. Han är inte rädd för att visa en annan sida av sig själv och bordtennisen. Han inte bara levererat resultat utan han fortsätter även att överraska och förvåna oss, och det gör honom till den sanna rockstjärnan i bordtennisvärlden.

(Text översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Frank

Från dagis till universitetet stod han vid bordet och var mycket motiverad. Idag är han copywriter och japanskaöversättare och sitter vid bordet istället - men är inte mindre ambitiös för det, han följer de olika svängningarna i bordtennisvärlden och sköter Butterflys internetmarknadsföring.

Relaterade artiklar