Som pingisintresserad är man ju givetvis i någon grad intresserad av vad man spelar med för stomme eller med vilket gummi. En del mer än andra. Jag är nog en av dom som är så där lite lagom intresserad och oftast mer teoretiskt än praktiskt. Vi har ju folk som står och knackar på tre likadana stommar, väger dom, känner på dom igen, kollar in planheten på dom, vrider och vänder på varje liten del innan dom kallt konstaterar att det ”inte känns rätt”. Pingisspelare är i mångt och mycket riktigt nördiga i all dess härlighet.

Jag kände mig mycket privilegierad att få möjligheten till att besöka Butterflys huvudkontor strax utanför Tokyo Centrum på en guidad tur när jag var där i maj och kollade på lag-VM. Vi var en ganska stor grupp med över 30 personer som begav oss iväg från arenan där VM spelades mot Butterfly TEC. Dom flesta personerna var knutna till Butterfly på något sätt, antingen som coacher, återförsäljare eller anhöriga till sponsrade spelare. För egen del så var det första dagen i Japan då jag samma morgon ankommit till Tokyo och det skulle bli en mycket intressant och spännande dag.

416-225x300    IMG_0086-300x225   IMG_0836-300x225

Väl framme vid Butterfly TEC efter en fantastisk lunch så möttes vi av personal som där på plats introducerade oss för det kombinerade kontoret med Butterflys tillverkning och utveckling av såväl stommar som av gummiplattor.

Inne på kontoret möttes vi upp av företagets president, Shunsaku Yamada. En äldre herre som guidade oss genom Butterflys historia och utveckling med hjälp av en tolk samt en informationsfilm. I det här läget var man mer än lovligt sugen på att se fabriken och tillverkningen.

IMG_0095-300x225

Shunsaku Yamada

Nästa stop var en del av tillverkning där man förklarade skillnaderna i dom olika ämnen som finns i pingisgummin och racketstommarna. Mycket intressant och väldigt genomtänkt och professionellt. Jag har arbetat i många år i tillverkande industrier och det som slog mig här var vilken ordning och reda det var i korridorer och i alla lokalerna, ett väldigt sunt och bra tecken på en bra verksamhet enligt mig.

IMG_1931-300x224   IMG_1942-300x224   IMG_1920-300x224

Med anledning av att vi skulle få se hela tillverkningen av bland annat Tenergy så var det förbjudet att fotografera men jag måste säga att jag var mycket imponerad av hur produktionen såg ut. Jag var också förvånad över hur mycket som gjorde manuellt.

IMG_08391-225x300     IMG_08402-225x300

Varje enskilt moment av produktionen av Tenergy hade ett mänskoöga som granskade maskinernas jobb. Man kollade skärningen av gummiplattorna, jämnheten, dammresistens, yta och mycket mer. På varje enskild platta. Varje. För mig som har växt upp med Sriver och sedan fått känna på Bryce och nu spelar med Tenergy så var detta såklart en häftig upplevelse. Att få visat för sig hur man tar fram världens bästa gummiplattor som hela världseliten spelar med var en ynnest.

422-300x225   IMG_0091-300x225   IMG_0092-300x225

IMG_0093-300x225   430-300x225

IMG_0098-300x225   IMG_0089-300x225

Fabriksdelen för gummiplattor var nybyggd och cirka 130 meter lång. Taket var lite rundat i kanterna för att skapa formen av en pennskaftsstomme uppifrån. I den andra delen av den ihopsatta fabriken så tillverkar man stommar och den delen ska byggas om och moderniseras. Givetvis fick vi göra ett besök även där.

IMG_0096-300x225   IMG_0097-300x225

Faciliteterna var här inte lika moderna men det var en mycket väl fungerande apparat. Vi såg personer som arbetat i många år med att tillverka stommar där dom med otrolig skicklighet skar till, svarvade, slipade, putsade och fixade med racketstommarna. Varje enskild del observerades och kontrollerades innan racketen passerade vidare i processen. Jag följde här med stommen steg för steg tills det var en färdig produkt redo att i mitt fall kanske till och med få in en forehand eller två.

IMG_0837-300x225    IMG_0838-225x300    IMG_0841-225x300

Som en perfekt avslutning på ett mycket spännande och givande besök så fick alla deltagare på plats en egentillverkad stomme. Snacka om något som är kul att spara!

image11-300x224

En fantastisk upplevelse för en alla pingisintresserade och en inblick i hur vardagen ser ut hos Butterfly.

Om författaren

Max Ansbro

Max har varit ledare och pingistränare i över 20 år. Idag är Max verksam som tränare, lagledare och ordförande i en av Sveriges största klubbar, Norrtulls SK från Stockholm. Max har även under flera år arbetat med ungdomar och deras träning och är ett av namnen bakom Norrtulls ungdomsframgångar på senare år. Kuriosa är att Max var expertkommentator i bordtennis för SVT under OS i London 2012. Max skriver sedan sju år tillbaka Sveriges största pingisblogg (www.pingisfan.se).

Relaterade artiklar