När Anton just hade fyllt 13 år så flyttade han hemifrån och då till Söderhamn för att satsa på sin pingis. I år 17 år gammal så gör Anton nästa flytt, från Söderhamn och ner till Ochsenhausen i Tyskland. Jag har fått en intervju där vi tar upp spelet och resultat från Europa topp-10, flytten till Ochsenhausen och hans målsättningar.

Hur kändes det på Top-10 där Europas tio högst rankade juniorer gjorde upp om den åtråvärda titeln?
På Top-10 kändes det väldigt blandat. Var ovan att spela match i början men kände sen att jag kom in i det mer och mer efter varje match.

Är du nöjd med resultatet?
Jag är inte speciellt nöjd med resultatet men det var inte långt ifrån en topp placering. [Anton slutade på en sjätteplats]

Vilken var din bästa match där?
Min bästa match var helt klart mot Alexandre Cassin. [Cassin slutade tvåa och Anton vann med 4-0 i set]

Är det något speciellt som fungerade bra i spelet?
Efter några matcher hittade jag det korta spelet väldigt bra och började också spela bättre med forehand.

Något du känner att du behöver förbättra?
Jag vill utveckla mitt försvar mera, speciellt förstaförsvaret och bli säker där.

Anton bjöd på en hel del fina bollar från tävlingen som ni kan beskåda i detta klipp:

Anton Källberg Video 2014

Video – klicka för att kolla

***

Från top 10 i Frankrike förflyttar vi oss till Ochsenhausen ner i Tyskland.

Hur trivs du i Tyskland?
Jag trivs bra och lär känna alla mer och mer så det blir bättre och bättre.

Hur bor du och vilka bor du med?
Jag bor i ett hus med 5 andra. Vi har ett rum var plus gemensamt kök och badrum. Jag bor med Sam Walker, Can Akkuzu, Kim Doyub, Leonard Suss och Tom Mayer.

Vilka är med i träningsgruppen?
Vi har en stor träningsgrupp som består av Sam Walker, Can Akkuzu, Kim Doyub, Leonard Suss Mayer, Simon Gauzy, Liam Pitchford, Kirill Skachkov, Hugo Calderano, Gustavo Tsuboi, Cazuo Matsumoto, Enzo Angles, Fran Kojic, Adam Szudi, Viktor Ishiy, Dennis Klein, Joao Geraldo och Alvaro Robles.

Vilka är tränare?
De tränare som har hand om vår grupp är Michel Blondel, Dubo Skoric och Dimitrij Mazunov.

Hur mycket tränar du?Anton2
Jag tränar cirka 20 timmar måndag till fredag, så det blir några pass!

Vad är skillnaden mot Sverige?
Skillnaden är mer övningar här och mindre match. Ofta fler moment i övningarna än i Sverige, jag tycker dock att de ibland krånglar till det i onödan.

Är det svårt att bo i ett annat land?
Nej jag tycker inte det är speciellt svårt.

Lär du dig någon tyska?
Man umgås nästan bara med andra icke-tyskar så det blir mycket engelska, men jag har börjat lära mig lite tyska.

Vilket lag spelar du för i Tyskland?
Jag spelar för Ruhrstadt Herne i andra Bundesliga där jag spelar som nummer fyra.

Hur har det gått i ligan?
Vi har spelat två oavgjorda och en förlust. Jag har 5-0 i kvot.

***

Dags att beröra lite mål, material och tips för unga spelare:

Vem har du inspirerats av i din serve?
Vet att jag blev lite inspirerad av en thailändare med bra kick-serv. Annars har jag prövat mig fram själv.

Vad har din far (P-A Källberg) och farbror (Mats Källberg) spelat för roll i din spelstil?
Tror det är för att jag tränat mycket med pappa som jag har bättre på att jobba själv än att försvara. Det är för att jag har kört alla övningar själv och inte försvarat något. Och med Mats så har jag nog blivit väldigt bra mot fisk tack vare honom 🙂

Vad är dina främsta mål på kort sikt?
Målet denna säsong och nästa är JVM och UEM.

Vad är dina långsiktiga mål?
Långsiktigt är först att komma med till OS/VM och sen göra det bra där.

Vilket material spelar du med, stomme, fh platta och backhand platta.
Stomme: Petr Korbel FH: Tenergy 05 BH: Tenergy 80.

Vad saknar du mest från Sverige?
Det jag saknar mest är alla goa människor och sammanhållningen i Söderhamn.

Vad är ditt råd till unga pingisspelare i Sverige som vill satsa på pingis?
Det är att om man tycker det är riktigt kul så våga köra hårt och verkligen satsa fullt ut.

Om författaren

Max Ansbro

Max har varit ledare och pingistränare i över 20 år. Idag är Max verksam som tränare, lagledare och ordförande i en av Sveriges största klubbar, Norrtulls SK från Stockholm. Max har även under flera år arbetat med ungdomar och deras träning och är ett av namnen bakom Norrtulls ungdomsframgångar på senare år. Kuriosa är att Max var expertkommentator i bordtennis för SVT under OS i London 2012. Max skriver sedan sju år tillbaka Sveriges största pingisblogg (www.pingisfan.se).

Relaterade artiklar