Det finns ett återkommande samtalsämne inom bordtennisvärlden just nu: den nya plastbollen.

Alla pratar om bytet och problemen gör att många beklagar det tidiga avskedet av etablerade celluloidbollen. Faktum är att från och med juli 2014 har internationella bordtennistävlingar spelats med den nya bollen och spelare runt om i världen har förberett sig för det på ett eller annat sätt. Men är den här förändringen verkligen så stor? Kommer bordtennisvärlden att vändas upp och ner efter detta? Vi har frågat dem som måste veta.

Vi fick först en kort genomgång av Werner Schlagers Akademis huvudtränare, Richard Prause:

År 2000 fick vi den senaste ”stora” förändringen av pingisbollar när vi skulle anpassa oss till större bollar, från 38 till 40 mm. Först var det mycket rykten och spekulationer om den större bollen och det krävdes ett par månader för bollen att välkomnas av spelarna. Jag förväntar mig en liknande process med övergången från celluloidboll till den nya platsbollen. Jag kommer hur som helst att berätta hur jag upplevt de senaste veckorna i den nya ”plaståldern”.

prause5Först och främst: Bordtennis är fortfarande bordtennis. De bättre spelarna kommer att anpassa sig snabbare än övriga i världen men själva bordtennisvärlden kommer att funka som den alltid funkat. Ingen spelare kommer att vara oslagbar eller aldrig vinna matcher bara på grund av plastbollen.

Små saker kommer att vara uppenbara ändå: Bollen förlorar skruv ganska snabbt, vilket gör det lättare för spelarna att blockera. Om det finns en hel del skruv på bollen det studsar den anmärkningsvärt platt och är väldigt svårt att aktivt försvara sig. Eftersom det förlorar skruv snabbare, verkar bollen ”stanna” upp lite mer över bordet när spelarna väntade sig en längre studs. Detta innebär att spelarna måste sikta mer horisontellt och hålla racket högre i baksvingen.

Att flippa verkar i allmänhet vara enklare eftersom spelarna inte behöver ta itu med så mycket skruv som vad de var vana vid. Det här ändrar servens betydelse en del.

Det har blivit mer nödvändigt att använda överkroppen och fötterna för att röra sig ”genom” bollen vilket gör att det blir mer viktigt att vara en god atlet. Vikten av att vara snabb och stark och samtidigt kunna röra sig mot bordet blir mer uppenbar nu, vilket gör att spelarna behöver jobba mer på och förbättra sin atletiska färdighet.

Vi väntar oss mer feedback på europeisk nivå allteftersom fler tävlingar spelas, liksom semifinal- och finalspelet i kinesiska superligan spelas med den nya plastbollen. Hittills har matcherna legat på en hög nivå vilket har visat att de bra spelarna redan anpassat sig till situationen.

Som sagt så är det bara de första intrycken jag fått. Kanske så kommer vi att se en förändring av bollarnas kvalitet snart. Kanske så att de blir antingen mjukare eller hårdare när fabrikerna börjar massproducera.

Vi ser gladeligen fram emot ett nytt evenemang i Europa: lag-EM som spelas med den nya platsbollen och avgörs i Portugal.

Hälsningar
Richie

 

Den nya säsongen i den prestigefyllda tyska ”Bundesliga” kommer också att se införandet av de nya plastbollarna. Spelare i Tyskland håller på att återuppta sin träning och förberedelse i dessa dagar. Danny Heister, huvudtränare för det framgångsrika laget ”Borussia Düsseldorf” i den tyska förstaligan är ganska självsäker om förändringen: 

Danny HEISTER

Danny HEISTER

Vi genomför inte några speciella förberedelser inför de nya bollarna, utan fortsätter med våra vanliga träningsrutiner. Varje spelare arbetar med sina individuella styrkor och svagheter. Vi måste ta itu med denna ändring och jag är säker på att spelarna kommer att anpassa sig snabbt.

Vissa spelare känner sig fortfarande lite obekväma att spela med de nya bollarna eftersom de förväntar sig annorlunda studsar ibland. De första proverna av bollarna var lite mjuka och inte helt runda, men det var ett problem vi hade när vi gick från 38 till 40 mm också. Jag förväntar mig att senare produktioner kommer att vara hårdare precis som bollarna i den kinesiska superligan, som var av utmärkt kvalitet. De var till och med lite snabbare!

Generellt verkar bollen ha lite mindre skruv och verkar ”stanna” över bordet vid serve- och returmomentet, men detta är något som spelarna snabbt kommer att anpassa sig till. Jag tror inte att det kommer att bli en stor förändring för bordtennisen trots allt.

 

”Det här kommer inte att bli en stor förändring trots allt.”

och

 ”Bordtennis är fortfarande bordtennis”.

Det här är två viktiga uttalanden som vi får från den här tidiga översynen. Trots allt verkar det inte finnas behov att frukta den här förändringen, utan snarare ser mer nyfikna fram emot det.

 

(Text översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Frank

Från dagis till universitetet stod han vid bordet och var mycket motiverad. Idag är han copywriter och japanskaöversättare och sitter vid bordet istället - men är inte mindre ambitiös för det, han följer de olika svängningarna i bordtennisvärlden och sköter Butterflys internetmarknadsföring.

Relaterade artiklar