Text av Max Ansbro, Foto: Gilles Durand

Jon Persson (28) har verkligen etablerat sig i landslaget och var en av fem spelare som representerade Sverige på lag-VM i Japan tidigare i våras. Under lag-VM kritade han även på kontraktet som ny Butterflyspelare. Efter nio säsonger i Söderhamns UIF byter han nu Pingisligan mot Pro A och klubben Vaillante Angers. Vad är hemligheten med Jons framgång och hur ser framtiden ut? Jag fick chansen att göra denna intervju för att ta reda på just detta.

Efter nio år lämnar du SUIF för spel i den franska klubben Angers som spelar i Pro A. Varför gör du denna flytt?

– Jag kände för att testa på något nytt. Nu när jag fick chansen att skriva på för Angers i PRO A så var det ett ganska enkelt beslut. Jag har spelat i Pingisligan väldigt länge och det kändes som det var rätt tid nu att testa något nytt nu när jag själv tycker att jag har gjort en väldigt bra säsong.

 

Hur ser träningsupplägget och din övriga situation ut i och med denna flytt?

– Jag kommer att bo kvar i Söderhamn och fortsätta att träna där tillsammans med min tränare Peter Blomquist precis som jag har gjort tidigare. Så ingen större skillnad i mitt träningsupplägg egentligen.

 

Vilka andra spelar i Angers och vad har du för målsättningar i klubblaget?

– Mina förhoppningar med säsongen i Angers blir att försöka få spela så mycket som möjligt nu när det är lite tuffare konkurrens om platserna. Dom andra i laget är Kenji Matsudaira, Jens Lundquist, Christophe Legout och Benjamin Brossier.

 

Vad kan den franska publiken förvänta sig av dig om du får beskriva dig själv lite kort?

– Jag försöker att vara den som peppar dom andra i laget men är ganska lugn vid sidan av när jag inte spelar. Jag tycker det är väldigt roligt med lag. Sen när jag lirar så är jag en som inte ger upp i första taget. En offensiv spelare som tycker om att dra hårt med min forehand. Jag är rätt snabb vid bordet och har ett bra spelsinne plus bra bollkänsla.

 

Har du haft chansen att spela utomlands tidigare? Jag trodde du skulle utomlands redan efter ditt fina SOC 2007.

– Jag har haft något kontraktsförslag från utlandet tidigare. Men först så tyckte jag själv att jag skulle stanna i pingisligan för att utvecklas. Sen har jag fått några kontrakt som jag inte tyckt varit tillräckligt bra. Men de senaste åren har jag inte varit så het på marknaden varken i utlandet eller i Sverige. J

 

Du har haft en väldigt fin säsong med både lite av ett internationellt genombrott på VM men också med många fina matcher på World Tour och även i ligaspelet i såväl Pingisligan som i Pro B. Vad är egentligen höjdpunkten denna säsong?

– Har väl ingen riktig höjdpunkt så men det var väldigt roligt att vara med på Lag-VM även om det inte blev så mycket spel. Men det som är det bästa med denna säsong är att jag har fått vara skadefri och kunnat vara med det jag velat vara med på.

 

Dessa ständiga skadebekymmer som du har haft. Du har kommit ifrån dem. Hur har du gjort det?

– Jag har så gott som kommit ifrån skadorna helt. Självklart har man lite problem med skador men det har nog dom flesta som håller på med elitidrott. Jag har lagt om min träning från tidigare år med att köra ett pingispass om dagen och fysträning utöver det. Jag har fått ett fysprogram som jag följer och det har gjort att jag har varit skadefri hela säsongen. Skönt att man hittar något som passar en själv. Det är ju trots allt en individuell idrott man håller på med. Så kanske passar det inte min kropp att träna två pass pingis om dagen plus fysträning.

 

Vilken är din bästa enskilda match denna säsong?

– Min bästa match måste nog vara den nu i Lag-VM mot Kim Min Seok och sen har jag haft någon riktigt bra match mot Xu Hui i Pingisligan också.

 

Vilken är den största besvikelsen denna säsong om du har någon?

– Största besvikelsen är ju självklart när vi i SUIF förlorade finalen i Pingisligan. Tycker att vi var värda en tredje och avgörande match. Men Eslöv är bra. Men det är den största besvikelsen. Sen är det en liten besvikelse att jag i två år i rad inte kunnat prestera på individuella SM.

 

En annan förändring som sker är att du byter materialsponsor och kommer med i Butterfly-familjen. Hur känner du inför det och vad har du för känslor om Butterfly som sponsor?

Jon Persson

Jon Persson

– Det stämmer att jag har bytt till Butterfly. Det känns bra att vara en del av Butterflyfamiljen. Det ska bli skoj att spela med Butterfly eftersom jag gillar gummina väldigt mycket. Det känns som Butterfly är lite längre fram än de andra företagen och då främst vad det gäller gummina. Sen tycker jag att Butterfly verkar väldigt professionella med att allt de gör, jag har fått ett väldigt gott intryck av alla jag har träffat från företaget.

 

Har du några målsättningar som bordtennisspelare på kort och lång sikt som du vill dela med dig av?

– Lag-EM med landslaget är mitt kortsiktiga mål medan jag behåller mina långsiktiga mål för mig själv.

 

Hur spenderar du tiden när du inte spelar pingis och vad ska du göra i sommar?

– Jag spenderar bäst min fritid med fiske, golf eller bara att hänga med mina polare. Sen att ta en fika är aldrig fel det heller. Jag kommer att ta det lugnt med pingisen i juni och träna lite fysträning då. Sen kommer jag att försöka lira lite mer golf i sommar och mest ta det lugnt. I juli startar jag med pingisen igen för att förbereda mig inför nästa säsong.

 

Avslutningsvis är vi många som noterat att du är duktig på att härma andras spelstilar. Vem är roligast att härma? Vem blir argast för att du härmar honom?

– Jimmy Jin är lättast och roligast att härma så honom blir det ofta. Det är nog ingen som blir arg.

 

Inte ens Jens Lundquist som du har både som träningspartner och nu även klubbkamrat i både Sverige och i Sverige?

– Nej, Jens blir inte arg, inte alls. Han härmar bara mig tillbaka. 🙂

 

Med dessa avslutande rader så önskar vi alla Jon ett stort lycka till nästa säsong och i framtiden med sin pingis och hoppas givetvis på nya framgångar nu med oss andra i Butterfly! Tack för att du tog dig tid Jon och lycka till i framtiden!

 

Om författaren

Max Ansbro

Max har varit ledare och pingistränare i över 20 år. Idag är Max verksam som tränare, lagledare och ordförande i en av Sveriges största klubbar, Norrtulls SK från Stockholm. Max har även under flera år arbetat med ungdomar och deras träning och är ett av namnen bakom Norrtulls ungdomsframgångar på senare år. Kuriosa är att Max var expertkommentator i bordtennis för SVT under OS i London 2012. Max skriver sedan sju år tillbaka Sveriges största pingisblogg (www.pingisfan.se).

Relaterade artiklar

kommentera

  1. Anders

    Lycka till Jon! Tror du klarar utmaningen i Pro A galant!