Steffen Mengel, semifinalist i German Open, forcerade fram genom gruppspelet och slog bland annat två kineser innan 16-delen, men väl där mötte han en av bordtennisens värstingar, världsmästaren och tre gånger olympiska mästaren Wang Hao. Därmed blev Mengel, rankad som nr 100 i världen, en rejäl ”underdog” i matchen.

Från gruppspel till semifinal

Att spela i en stor turnering framför hemmapublik kan vara en enorm inspirationskälla för en spelare. Vissa bryter samman under pressen av alla förväntningar som publiken har, medan andra ger 100 % för att visa att just de kommer att lyckas. Tjugosexårige Steffen Mengel hör till den senare kategorin.

MENGEL_ITTF_01En semifinal i en World Tour Super Series-turnering är ofta fylld av asiatiska toppspelare. Med tanke på detta var Steffen Mengel, med världsranking 100, tvungen att jobba extremt hårt för att komma långt i en sådan turnering. I sina första matcher slog han Martin Heimberger (Österrike, WR 301), Zu Ziyang (Kina, 180), Alexander Shibaev (Ryssland, 34) och Zhou Kai (Kina, 178) innan han gick in i hagen för att möta Wang Hao och alltså en säker förlust i 16-delen. Men det som därefter utspelade sig var ett av de sällsynta tillfällen i bordtennis som ibland kan inträffa, där ingenting går som förväntat. Steffen Mengel spelade sitt livs match, stod fast mot Wang Hao, försvarade tre matchbollar i en fantastisk match och fick en egen matchboll i det sjunde setet. Den tog han.

Så blev det alltså, “the underdog” Steffen Mengel vann en sensationell vinst mot jätten Wang Hao. Mengel red på euforins våg genom hela den följande kvartsfinalmatchen mot Cho Eon Rae som han vann över lätt med 4:0. Då spelade det nästan ingen roll att han till slut förlorade mot Jun Mizutani i semifinalen. Stordådet var redan gjort.

Vem skulle ha räknat Steffen Mengel som semifinalist i en Super Series-turnering? Låt oss vara ärliga: ingen skulle göra det. Richard Prause, tidigare huvudtränaren i det tyska landslaget bekräftar:

”Steffen kan ibland skrälla mot toppspelarna i världen. Jag kommer tydligt ihåg hans match mot Chuang Chih-Yuan, där Steffen redan var nära en vinst, men där några små detaljer saknades i hans spel.” Och självklart kommer alla ihåg den Steffen Mengel blev tysk mästare efter finalvinsten mot Timo Boll 2013. Steffen tog sig även ända till finalen i Hungary Open.”

Prause är säker på att Steffens framgång och klättring på världsrankingen (från 100 till 49 på en månad) kan hänföras till den tid han haft utan skador. Är skador ett vanligt problem för långa spelare (Steffen är 1,95 m) i bordtennis?

Jag tror inte att det är ett problem för Steffen att han är byggd fysiskt på det sätt som han är byggd.” Prause förklarar: dock har han haft otur med olika skador förr. I EM 2009 hade Mengel inflammation i en sena och senare diskbråck. Kort efter en plågsam comeback var han tvungen att genomgå en knäoperation som höll honom tillbaka fullständigt eftersom han inte kunde träna på flera veckor. All tid som han har spenderat skadefri den senaste tiden har förändrat hans potential kollosalt.

Prause fortsätter: ”Vi visste alltid att Steffen skulle göra stora framsteg när han väl kom tillbaka. Att han skulle vinna mot självaste Wang Hao var såklart en överraskning, men att Steffen skulle spela bra på German Open och klättra på rankingen var inte det.”

Viljan att vinna

MENGEL_ITTF_02Om du ser på Mengels spel så kommer du direkt att se en speciell karaktär som är otroligt fokuserad på vad som komma skall.

”Steffen är född till att bli en vinnare, stärkt av viljan att vinna stora turneringar. säger Preuse. Han tror alltid på möjligheten att vinna och tar varje chans till att göra just det. Han struntar i om han möter nummer 1 eller 500 i världen, han vill bara vinna.”

Mengels energi vid bordet var även tack vare stödet på läktarna.

”Att spela inför en stor hemmapublik var en stor fördel för Steffen.”

Vinst mot kineser

Bortsett från den hårdslående Wang Hao, lyckades Steffen Mengel även att vinna mot två andra spelare från Kina, Yu Ziyang och Zhou Kai. Dessa två är visserligen inte toppspelare än, men ändå, att vinna mot tre kinesiska spelare i en och samma turnering är en bedrift som endast Timo Boll har lyckats med vid VM 2005 när han vann mot Wang Liqin, Ma Lin och Wang Hao.

Kraftfull och balanserad

Att analysera Steffen Mengels spel är förhållandevis lätt för Richard Prause som tätt har följt hans framsteg genom åren.

”Steffen har en väldigt bra serve, hög kvalité och det är svårt att veta för motståndaren var den ska komma. Han värderar bollen bra och är lika bra från båda sidor. Och för hans längd så är han otroligt rörlig, han är så pass rörlig att han kan variera sin placering på sin forehandloop nästan oavsett var bollen kommer. Steffen kunde hålla kvalitén på sin forehandloop på en jämn nivå mot Wang Hao under hela matchen.”

Mengel spelar med Timo Boll ALC stomme och Tenergy 05.

Tillbaka till Düsseldorf

Trots att Steffen spelar för tyska bundesligaklubben TTC Frickenhausen, bor han nu i Düsseldorf. Han är en del av träningsgruppen i det tyska landslaget och tar nytta av excellent coachning av den namnkunnige Helmut Hampl samt Jörg Rosskopf, Zhu Xiaoyan och Qiu Jianxin.

Mengel spelade VM redan 2013 i Paris och han fick precis ett sista-minuten-meddelande om att ersätta skadade Bastian Steger i Tokyo 2014. Prause menar att Steffen helt klart behöver mer erfarenhet i den internationella toppen.

”När han läggs till i truppen tillsammans med Timo Boll, Dimitrij Ovcharov och Patrick Baum har han chansen att göra just det. ”Han har visat att han kommer att vara att räkna med i framtiden.” summerar Prause.

 

Här kan ni se videos av Mengels matcher mot Wang Hao, Cho Eon Rae och Jun Mizutani.

Steffen Mengel – Wang Hao. Video –

Steffen Mengel – CHO Eonrae

https://www.youtube.com/watch?v=3j7k-0nIo4c

Steffen Mengel – Jun Mizutani

https://www.youtube.com/watch?v=OiJyAv5eNe8

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Hubert

He recently joined the Butterfly France team. Hubert, in addition to following high level table tennis for many years (and playing himself), as a journalist, he creates a lot of content. He is now the chief editor for Butterfly Mag. He is also the communication manager for Butterfly in France.

Relaterade artiklar

kommentera

  1. Robin

    Kan nog tycka att det var en stor överraskning. Trodde aldrig att en så otymplig spelare som Mengel kunde prestera så bra. Starkt gjort av honom!