Det har kommit två tillskott till den tyska Bundesligaklubben Borussia Düsseldorf. Den unge tysken Patrick Franziska (22) och den erfarne Panagiotis Gionis (33) läggs till i laget tillsammans med Timo Boll och Kamal Achanta tills nästa säsong! Låt oss titta till den unge tyske talangen Patrick Franziska:

Patrick Franziska som var med i laget som tog EM-guld i lag i Österrike 2013 fortsätter att utvecklas. Han är redan nu rankad som nummer 33 i världen endast som 22-åring. Tillsammans med Quentin Robinot och Tristan Flore är Patrick, som vann junior-EM 2010, nu även en riktigt bra seniorspelare. Det visar inte minst hans spektakulära övergång till Düsseldorf.

”Jag bestämde mig för att spela för Düsseldorf eftersom det är en av de bästa klubbarna i Europa och självklart vill jag vinna titlar med Borussia! Jag tränar i Düsseldorf och förhållandena är väldigt bra, jag har till och med en lägenhet här sedan förra sommaren.”

Patrick_Franziska_Rémy_Gros_03För andra gången i hans unga karriär så kommer Franziska att spela i samma lag som hans idol Timo Boll.

”Jag bor faktiskt bara 10 km från Timos hus i Höchst. Jag började spela i klubben TSV Höchst eftersom mina föräldrar spelade där. Timos pappa var min första tränare.”

Patrick var tio år gammal när han kom med I Team Butterfly, “som har de bästa gummina och stommarna”, lägger han till.

På EM i Österrikes ”Werner Schlager academy”, lyckades Franziska att vinna mot Chen Weixing, Simon Gauzy, Kirill Skachkov och Konstatinos Papageorgiou, och började att trampa i de lite större fotspåren av Timo Boll. Patrick gjorde ett bra jobb och visade mognad under hela turneringen. Enligt den tyske chefen över landslaget, Dirk Schimmelpfennig, var det ingen tillfällighet.

Dirk Schimmelpfennig pratar om Patrick Franziska

Under EM 2013 försökte jag vara avslappnad. Jag har känt mycket press innan och var ibland för spänd och tillbakadragen. När jag var yngre hade jag skador som höll mig ifrån att spela över huvud taget. Min hemlighet är att bara njuta.”

Den yngste tyske spelaren i landslaget kommenterar atmosfären:

”Vi är alla goda vänner, vi umgås med varandra ofta och pratar. Till exempel så ger mig Dima (Ovtcharov) råd och information. Han stöttar mig och hjälper mig att spela mitt eget spel.”

Franziska förnekar dock inte rivaliteten:

”Bastian (Steger) var kanske ledsen över att inte komma med till EM 2013 men han stöttade mig ändå. Vi tror på oss själva i vårt lag och gillar att spendera tid med varandra. Precis som många andra gillar vi att kolla fotboll ihop och jag gillar speciellt att se mitt lag FSV Maintz 05. De är inte som Bayern eller Dortmund men jag älskar det laget.”

Video – klicka för att kolla:

Bonus video – Patrick Franziska ser upp till Zinedine Zidane och Kalinikos Kreanga

Att spela OS är helt klart ett mål, men konkurrensen i Tyskland är riktigt tuff.

”Med Timo och Dima har vi de två högst rankade spelarna i Europa. Vi har även Patrick Baum, Bastian Steger och Christian Süss som nu är tillbaka efter skada. Men jag försöker se framåt så får vi se!”

Just nu är han rankad som nummer 33 i världen men hans bäst ranking ligger fortfarande framför de unge tysken. Han själv är långt före hans kamrater från junior- och kadettiden som till exempel fransoserna Quentin Robinot (Team Butterfly), Tristan Flore och Simon Gauzy även om han förlorade mot den sistnämnde i Pro Tour slutspelet i Dubai. Franziska säger dock med ett stort leende på läpparna att Simon och Quentin är goda vänner till honom.

”Fransoserna är goda vänner till mig, precis som svenskarna är. Förra sommaren var jag i Las Vegas med Mattias Översjö.”

Patrick Franziska litar inte på tur. Hans engagemang, driv och ambition är motorerna i hans fortsatta klättring.

Video – klicka för att kolla:

Det bästa från Franziska – Skachkov (Semifinal i lag, EM 2013)

(Text översatt till svenska av Simon Arvidsson)

Om författaren

Frank

Från dagis till universitetet stod han vid bordet och var mycket motiverad. Idag är han copywriter och japanskaöversättare och sitter vid bordet istället - men är inte mindre ambitiös för det, han följer de olika svängningarna i bordtennisvärlden och sköter Butterflys internetmarknadsföring.

Relaterade artiklar