Med nästan 22,000 fans på Facebook fascinerar Natalia Partyka bortom bordtennis. Som en sann ikon i sitt land, är den polska spelaren nu erkänd som en av de största paralympiska idrottarna, och ibland som en av de bästa spelarna i sin egen generation. Född utan en höger underarm har Natalia utvecklat en utmärkt teknik som ger 24-åringen en mycket imponerande meritlista på världstouren och paralympiska evenemang.

LIEBHERR 2013 World Table Tennis Championships,13 May 2013 - 20 May 2013, Paris, FRA

Natalia Partyka talar om funktionshinder. Video – klicka för att kolla

JEM-vinnaren från 2004 i Bratislava, deltog i Atens paralympiska mästerskap samma år där den Gdanskfödde Natalia tog sin första paralympiska seger i singel. Fyra år tidigare, i Sydney, var hon som elva den yngste deltagaren i Paralympics. Redan två rekord, men med mer att följa: I Peking och London försvarade hon sin paralympiska titel (klass 10), och framförallt blev Partyka den andra spelaren att delta både i OS och Paralympics. Som tvåa i EM i lagens division, vann hon flera medaljer i dubbel- och lagtävlingen.

Nataila är en vänsterhänt spelare med skräckinjagande loopar och ett brett utbud av servar. 2010 kom hon in under plats 50 på världsrankingen och har sedan dess aldrig kommit över 100-gränsen. I början på 2014 tilldelades hon priset för bästa atlet för hennes kapacitet och genom att vara en exceptionell kvinna. Under ITTF:s program ”drömuppbyggnad”, gjordes hon till ambassadör för internationella bordtennisförbundet för att utveckla sporten.

”Det är en stor ära för mig och jag är verkligen stolt över att delta i programmet. Jag hoppas att vi kan uppmuntra många människor över hela världen att spela pingis ”, säger Natalia. ”Det är svårt, men värt all ansträngning för att lyckas.” Några veckor senare nominerade den paralympiska kommittén (IPC), som utsett sex exceptionella idrottsmän, Partyka. ”Jag är lite förvånad över att bli nominerad till den här IPC-utmärkelsen bland så stora kvinnor. Jag är verkligen glad och känner nu att jag måste arbeta ännu hårdare för att bevisa att jag förtjänar den här nomineringen.”

Som så ofta relateras början av en karriär med en familjehistoria. I detta fall följde Natalia hennes äldre syster:

”Jag ville ta efter henne. Det var bara en hobby i början, men bordtennis blev mer för mig.” Det var långt senare, efter att hon vann den europeiska titeln, hon insåg detta. ”Jag var 15 och då tänkte jag att jag kanske skulle kunna bli ännu bättre. Jag bestämde mig för att engagera mig i sporten. Jag har alltid velat spela som kinesiskorna, eftersom de är de bästa. De har den bästa tekniken och spelar mycket intelligent. Jag gillar särskilt Guo Yue, hon är också vänsterhänt.”

I landslaget har Natalia länge spelat tillsammans med två spelare som utbildats i Kina (Li Qian och Xu Jie).

”Jag har haft möjlighet att spela och träna med dem och lärt mig mycket av det, men de spelar inte längre. Nuförtiden måste vi möta europeiska lag med kinesiska spelare i sina lag. Det är svårt, men vi har inget val.”

Natalia Partyka tränar vid östersjöns kust i Gdansk där det polska nationella centret ligger. Förutsättningarna är utmärkta med en uppsättning av bra spelare och utbildningspartners. Just nu är Natalia rankad 81 i världen, men tror att hon har förmåga att klättra ännu högre:

”Tillbaka till topp 50 är möjligt, men det är en fråga om detaljer. Jag vet vad jag behöver förbättra. Jag måste jobba på min mentala styrka för att bli bättre. ”Och Paralympics? ”Jag har vunnit allt där, men jag älskar också att spela och det är trevligt. Hursomhelst är det naturligtvis den professionella kretsen viktigast.”

En berättelse om Natalia av Christophe Legout:

En dag, under ett regionalt träningsläger i Istres, fångade en flicka min uppmärksamhet. Hon spelade bra, men mest intressant var att verkade ha roligt trots de blickar hon fick för sitt handikapp. Denna unga spelare på 10 år är född med bara en arm, men den passion som hon visar verkade vara starkare än de flesta spelare i hennes ålder.

Natalia_Partyka_Remy_Gros_04

Video – klicka för att kolla. Återse den paralympiska finalen med Natalia: POL vs. CHINA.

Jag tvekade inte att prata med henne om den polska spelaren Natalia Partyka, som har samma handikapp – och spelar på högsta internationella nivå. Jag bad flickan att titta på några videor på Internet, men lovade också att ge henne en DVD med Partyka som visar hennes största framgångar.

Under nästa World Tour-turnering, pratade jag med Partyka om henne, och hon lovade mig att förbereda en signerad DVD och sammanställa många av hennes bästa matcher för att inspirera min unga elev.

Femton dagar senare träffades vi i Tyskland. I hörnet av träningshallen räckte Partyka mig en DVD med ett signerat foto som snart kommer att göra någon väldigt glad…

 

(Text översatt till svenska av Henrik Johansson)

Om författaren

Hubert

He recently joined the Butterfly France team. Hubert, in addition to following high level table tennis for many years (and playing himself), as a journalist, he creates a lot of content. He is now the chief editor for Butterfly Mag. He is also the communication manager for Butterfly in France.

Relaterade artiklar